W letniej kuchni pyszności z syropami owocowymi

W letniej kuchni Dzień Dobry Wakacje Tomasz Jakubiak przygotował: poncz bezalkoholowy w sam raz na przyjęcie w ogrodzie, naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym oraz tartę z waniliowym kremem i syropem o smaku coli. Smacznego!

Poncz bezalkoholowy na przyjęcie w ogrodzie

Składniki:

świeże owoce (pomarańcze, limonka, grapefruit, maliny, kiwi)

200 ml syropu kiwi

100 ml syropu pomarańczowego

200 ml syropu mandarynkowo-miętowego

100 ml syropu truskawkowego

kostki lodu

5 l wody niegazowanej

Przygotowanie:

Dużą misę do ponczu wypełnić pokrojonymi w ćwiartki świeżymi owocami pomarańczy, limonki, grapefruita, malin, kiwi. Wlać 200 ml syropu Owocowa Spiżarnia Kiwi. Wlać 100 ml syropu Owocowa Spiżarnia Pomarańcza. Wlać 200 ml syropu Smaki Słońca Mandarynka z miętą. Wlać 100 ml syropu Owocowa Spiżarnia Truskawka. Wsypać kostki lodu. Dopełnić do 5 l wodą niegazowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zostawić do schłodzenia. Serwować z łyżki wazowej do kubeczków z lodem.

Naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym

Składniki:

Domowa nutella:

100 g orzechów laskowych

1/4 szklanki syropu z agawy

2 czubate łyżki kakao

6-10 łyżek mleka

Przygotowanie:

Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąć i przełożyć do czystej kuchennej ściereczki, zawinąć i trzeć zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku.

Wyłuskane orzechy umieścić w naczyniu blendera i blendować je na gładki pył przez ok. 3 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko miksować na najwyższych obrotach blendera.

Przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody mineralnej

2 jajka

4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę i sól (w wersji naleśników deserowych można też dodać łyżkę cukru), wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 min. lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Na koniec należy złożyć naleśniki z domową nutellą i polać syropem.

Tarta z waniliowym kremem i syropem o smaku coli

Składniki:

Kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki

300 g masła

200 g wody

100 g cukru pudru

2 żółtka

Krem waniliowy:

8 żółtek

500 ml śmietany

laska wanilii

cukier do smaku

Syrop o smaku coli

Przygotowanie:

Zagnieść składniki, następnie rozwałkować i uformować babeczki, opiekać w 180 st. C, następnie wymieszać razem śmietankę, żółtka, cukier i wanilię. na kąpieli wodne podbijać do zgęstnienia. Wylać tartę masą i wymieszać z syropem. Zostawić do ostygnięcia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości