Przepisy kulinarne

W kuchni zawrzało! Ugotowany Szpak!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Już jutro, o godz. 18.00, na antenie telewizji TVN wyjątkowy odcinek „Ugotowanych”. Do gwiazdorskiego pojedynku kulinarnego staną: Marta Wierzbicka, Rafał Brzozowski, Natalia Nguyen oraz Michał Szpak. Czy sławny ze swojego ekstrawaganckiego stylu bycia i wyglądu Michał w kuchni też nas zaskoczy?

Pikantne duszone warzywa z kaszą

Składniki:

1 paczka fasolki szparagowej żółtej Hortex

1 paczka marchewki mini Hortex

1 paczka leczo Hortex

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 g kaszy pęczak

oliwa z oliwek

1 papryczka chilli

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni na oliwie aż będą miękkie. Dodać kaszę i mini marchewki Hortex przesmażyć całość przez chwilę. Podlać wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza wypije wodę, dolać kolejną porcję i tak aż kasza będzie miękka.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsypać paczkę żółtej fasolki Hortex, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane połowę papryczki chilli. Smażyć przez 5-6 minut i przełożyć do dużego garnka. To samo zrobić z leczo Hortex. Fasolę i leczo, podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut.

Kaszę z marchewkami podawać z duszonymi warzywami.

Warzywa po chińsku z orzechowym dzikim ryżem

Składniki:

2 paczki mieszanki chińskiej Hortex

3 paczki dzikiego ryżu

100 g orzechów laskowych

6 łyżek masła

2 łyżki sosu sojowego

2 szczypty gałki muszkatołowej

1 szczypta cynamonu

1 łyżka cukru

50 ml octu ryżowego lub winnego

olej do smażenia

pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać mieszanki chińskiej i smażyć na dużym ogniu około 10 minut ciągle mieszając. Dodać przyprawy sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały.

Zupa warzywna z mleczkiem kokosowym

Składniki:

1 paczka bukiet warzyw kwiatowych Hortex

1 paczka brokułów w różyczkach Hortex

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

2 filety z piersi kurczaka

500 ml bulionu drobiowego

1 puszka mleka kokosowego

oliwa z oliwek

2 łyżeczki pikantnego curry

sól i pieprz

pęczek kolendry (ewentualnie doniczka) -do posypania

lub

pęczek dymki

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli oraz curry. Smażyć aż cebula będzie miękka. Dodać pokrojone filety z kurczaka w kostkę. Smażyć 2-3 minuty. Dodać paczkę bukietu warzyw kwiatowych oraz paczkę brokułów w różyczkach. Smażyć całość przez około 10 minut. Dodać bulion i mleczko kokosowe. Gotować około 20-30 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać listkami kolendry lub posiekaną cebulą dymką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości