W kuchni pulpety. Mięsne czy warzywne?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował popularne pulpety, ale w zupełnie nowej odsłonie. Co powiecie na zapiekane pulpeciki warzywne lub pulpeciki drobiowe z sezamem?

Zapiekane pulpeciki warzywne

Składniki:

Pulpeciki:

1 cebula

1 marchewka

Mały kawałek selera

Mały kawałek pora

100 g kaszy jaglanej

150 g ciecierzycy z puszki

Otręby pszenne

Sól i pieprz

1 łyżeczka ostrej papryki

1 pęczek koperku

1 brokuł

200 ml śmietany 30%

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i por posiekać drobno i poddusić, marchewkę i seler zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i pora. Poddusić wszystko aż warzywa będą miękkie. Dodać kaszę jaglaną i ciecierzycę którą wcześniej zmiksować. Całość wymieszać, jeśli masa będzie za rzadka dodać otręby żeby zagęścić dodać posiekany koperek oraz paprykę. Z masy formować pulpeciki i obsmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Brokuł podzielić na małe kawałki i poddusić go na patelni ze śmietaną. Sosem zalać pulpeciki i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 20 minut.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie

Składniki:

Pulpeciki:

300 g wołowiny

200 g surowej kiełbasy wieprzowej

sól i pieprz

Sos:

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

300 g pieczarek

4 ogórki kiszone

2 puszki krojonych pomidorów

1 łyżeczka musztardy

sól i pieprz

Bułka na parze:

150 ml mleka

10 g drożdży

250 g mąki pszennej

Mała łyżeczka soli

Łyżeczka czarnuszki

Sposób przygotowania:

Bułka na parze: W mleku rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i czarnuszkę, wymieszać i zagnieść aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Poddusić przez około 10 minut. Dodać pokrojone w paski ogórki oraz pomidory z puszki. Dusić przez około 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz, musztardą.

W czasie gdy sos się dusi zmielić wołowinę, wymieszać z mięsem z kiełbasy. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć przez chwilę na patelni, dodać do sosu, wymieszać i poddusić przez chwilę.

W garnku zagotować wodę. Durszlak wyłożyć wygniecionym papierem do pieczenia, na niego włożyć wyrośnięte ciasto. Ustawić durszlak na gotującej się wodzie i przykryć pokrywką. Gotować około 15 minut.

Bułkę ułożyć na dużym talerzu, polać sosem.

Pulpeciki jagnięce z kaszą

Składniki:

600 g mielonej jagnięciny

sól i pieprz

0,5 łyżeczki mielonego kuminu

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej mięty

Sos:

200 g jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

Posiekana mięta

300 g kaszy bulgur lub kuskusu

1 łyżka rodzynek

5 suszonych moreli

1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kaszę wymieszać z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę wymieszać z przyprawami, posiekaną miętą i drobno posiekanym czosnkiem. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć na patelni. Jogurt wymieszać z czosnkiem i miętą. Doprawić sola i pieprzem. Do gotowej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Pulpeciki podawać z kaszą i sosem.

Pulpeciki drobiowe z sezamem w zupie

Składniki:

Pulpeciki:

400 g filetu z indyka

3 łyżki podprażonego sezamu

1 pęczek dymki

sól i pieprz

0,5 bułki namoczonej w mleku

Zupa:

1 cebula

2 łyżki masła

2 marchewki

mały kawałek selera i pora

1 kalarepa

150 g mrożonego groszku

150 g mrożonego szpinaku w liściach

sól i pieprz

2 litry bulionu drobiowego lub wody

Sposób przygotowania:

Zupa:

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kalarepę pokrojoną w kostkę oraz seler i por. Przesmażyć wszystko, zalać wywarem lub wodą. Dodać groszek i szpinak. Uzupełnić wodą do takiego poziomu żeby zmieściły się jeszcze pulpeciki i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W tym czasie przygotować pulpeciki.

Mięso z indyka posiekać nożem na mniejsze nieregularne kawałki. Dodać do niego sezam, posiekaną dymkę, namoczoną bułkę, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować pulpeciki i obsmażyć je na patelni z niewielką ilością oleju. Dodać do zupy razem z tłuszczem z patelni.

Całość pogotować jeszcze jakieś 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN