W kuchni pełnej owoców: tarta Tatin

Charles Daigneault i Klaudia Miszczuk w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotowali smakołyki z owocami: ptasie mleczko na biszkoptach z malinami i borówkami, tarta Tatin, eton mess czyli kruszone bezy ze śmietaną i owocami, a także gruszki pięknej Heleny. Ślinka cieknie.

Ptasie mleczko na biszkoptach z malinami i borówkami

Składniki:

1 paczka biszkoptów okrągłych i 2 podłużnych

1/2 l śmietany 36%

1 galaretka jagodowa lub malinowa

1 galaretka cytrynowa

opakowanie żelatyny

3 łyżki cukru pudru

ok. 1 kg malin

ok. 300 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Okrągłe biszkopty wkładamy na dno formy, a podłużne na boki. Obie galaretki rozpuszczamy – każdą w niecałej szklance wody i z łyżeczką żelatyny. Studzimy.

Kremówkę ubijamy i dzielimy na pół. Do pierwszej połówki dodajemy wystudzoną galaretkę malinową/jagodową. Wylewamy na biszkopty. Wykładamy warstwę – na przemian maliny i trochę borówek. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Do drugiej połówki kremówki dodajemy wystudzoną galaretkę cytrynową i wylewamy na wierzch deseru. Na to nakładamy grubą warstwę malin.

Odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Tarta Tatin

Składniki:

1 kg jabłek

1 łyżka soku z cytryny

50 ml wody

100 g cukru

40 g masła

1 op. ciasta francuskiego (rolka)

mielony cynamon

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i wyciągamy gniazda nasienne. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny.

Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści, przestajemy mieszać i czekamy aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor (można lekko poruszać patelnią).

Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Mieszamy aż masło się rozpuści. Dodajemy jabłka i smażymy aż sok z jabłek wyparuje, a owoce będą na pół miękkie i pokryją się karmelem. Trwa to w zależności od rodzaju jabłek ok. 20 min.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.

Jabłka pozostawiamy na patelni lub przekładamy do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.

Wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość patelni/formy. Ciasto układamy na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wciskamy pomiędzy patelnię/formę, a jabłka.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20–25 min. Po upieczeniu od razu nożykiem oddzielamy ciasto od formy. Na formie układamy paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto.

Eton mess czyli kruszone bezy ze śmietaną i owocami

Składniki:

500 ml słodkiej śmietany 30%

1 op. mini bezy

1 op. mrożonych owoców (mix)

200 g malin

300 g brzoskwiń

świeża mięta

Przygotowanie:

Ubijamy śmietanę, dodajemy kruszoną bezę i owoce. Dekorujemy miętą.

Gruszki pięknej Heleny

Składniki:

4 gruszki

1 l białego wina

1 l czerwonego wina

kardamon

anyż

cynamon

cukier

lody waniliowe

Przygotowanie:

Kroimy gruszki w ćwiartki. Połowę gotujemy w białym winie z kardamonem, anyżem i cynamonem, a drugą połowę w czerwonym winie. Serwujemy z lodami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości