W kuchni pełnej afrodyzjaków: szaszłyki z krewetek

Monika Goździalska przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne afrodyzjaki: łososia marynowanego w białym winie, szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym oraz lazanię z leśnych grzybów z pomidorkami.

Ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym

Składniki:

400 g mąki

1 szczypta soli

oliwa z oliwek kropla

100 g podgrzybków

cebula

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

ser ricotta (małe opakowanie)

25 g masła

parę listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię z odrobiną masła. Siekamy grzybki i dorzucamy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy grzyby ostygną, dodajemy ser ricotta i mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto na ravioli. Ciasto rozwałkowujemy na dwa, wąskie prostokąty. Nakładamy farsz co 2 cm i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną bazylię i chwilkę mieszamy. Ravioli gotujemy 2-3 min. od czasu wypłynięcia. Gotowe ravioli polewamy masłem bazyliowym.

Szaszłyki z krewetek na musie mango z chili

Składniki:

10 szt. krewetek świeżych lub mrożonych (obranych)

mango

papryczka chili

2 ząbki czosnku

masło

patyczki bambusowe

pieprz

sól

kolendra

Przygotowanie:

Obrane krewetki nadziewamy na patyczki – 3 szt. jeden patyczek. Siekamy czosnek, nacieramy nim delikatnie szaszłyki. Obieramy mango, kroimy na kawałki, rozgrzewamy patelnię, wkładamy mango i posiekaną papryczkę chili.

Smażymy ciągle mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy odstawiamy do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy odrobinę czosnku i posiekanej papryczki, układamy szaszłyki. Smażymy ok. 2 min. z każdej ze stron. Gotowe szaszłyki układamy na musie z mango i dekorujemy kolendrą.

Łosoś marynowany w białym winie – podany na musie z pieczonej figi, z mango z chili

Składniki:

500 g wyfiletowanego łososia

50 ml białego wina wytrawnego

przyprawa do ryb

cytryna

4 figi

mango

sól

pieprz

kiełki rzodkiewki do dekoracji

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umytego łososia wkładamy do miseczki, polewamy winem i posypujemy z wierzchu przyprawą do ryb. Dodajemy odrobinę cytryny, odstawiamy na min. 10 min. do lodówki. Figi myjemy i osuszamy, wkładamy na 12 min. do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Po wyjęciu przecinamy i wyciągamy środek, mieszamy z musem z mango.

Obieramy mango, kroimy na kawałki, rozgrzewamy patelnię, wkładamy mango i posiekaną papryczkę chili. Smażymy, ciągle mieszając.

Rozgrzewamy patelnię grillową dodajemy odrobinę oliwy, układamy łososia. Smażymy max. do 10 min. Dzięki marynacie z wina łosoś jest bardzo soczysty.

Gotowego łososia układamy na musie z figi i mango, dekorujemy kiełkami.

Lazania z leśnych grzybów z pomidorkami

Składniki:

250-300 g lasagne

90 g leśnych grzybów

25 g parmezanu

mozarella z wody

średnia cebula

szklanka mleka

masło

gałka muszkatołowa

25 g mąki

sól

pieprz

olej

pomidorki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, smażymy ok. 7 min. razem z cebulą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na gładką masę. Następnie do mąki z masłem wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę – na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

Prostokątną formę smarujemy masłem, następnie sosem i posypujemy serem, przykrywamy pierwszą warstwą makaronu (każdy płat makaronu moczymy przez 3 min. w gorącej wodzie). Smarujemy sosem, układamy farsz grzybowy i pomidorki, posypujemy serem. Powtarzamy warstwy, ostatnią warstwę makaronu smarujemy białym sosem i posypujemy grubą warstwą sera.

Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 30-40 min., aż wierzch się zarumieni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości