Przepisy kulinarne

W kuchni królują ziemniaki!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Blogerka przygotowała potrawy na bazie ziemniaków. Na naszym stole pojawiły się między innymi pieczone frytki, ziemniaczana zupa z porem i łososiem, sałatka ziemniaczana z jajkiem i awokado czy zapiekane jajka z ziemniakami i zieleniną.

PIECZONE FRYTKI

Składniki:

1 kg ziemniaków

Świeżo mielony pieprz

Sól morska

1/2 łyżeczki oregano

250 g białego serka

1 szczypiorek drobno posiekany

4 łyżki oliwy z oliwek – może być smakowa np. rozmarynowa

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić w słupki i dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami: solą, pieprzem i oregano. Nastawić piekarnik na 240 stopni. Wyłożyć na blachę ziemniaki i zapiekać około 20 minut. Zamieszać je w połowie czasu pieczenia. W tym czasie przygotować serek do frytek: wymieszać go ze szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem.

ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM I ŁOSOSIEM

Składniki:

300 g ziemniaków

1 duży por

Ćwiartka selera

1 cebula

800 ml wywaru warzywnego

3 łyżki oliwy

4 łyżka śmietany 12%

100 g wędzonego łososia w plastrach

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Świeży koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki i seler pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach oliwy w rondlu lub garnku, gdzie będzie gotowała się reszta zupy. Następnie dodać ziemniaki i seler i podsmażyć 5 minut. Dodać 500 ml bulionu (więcej niż połowa) i gotować pod przykryciem 20 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy pora na patelni, ok 5 minut. Odsączyć tłuszcz, jeśli to możliwe. Po upływie 20 minut dodać resztę wywaru do gotujących się warzyw, pora, śmietanę, sól i pieprz. Gotować przez 4 minuty. Nalać do talerza dekorując paskami wędzonego łososia i koperkiem.

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, AWOKADO I JAJKIEM W KOLENDROWYM DRESSINGU

Składniki:

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

1 awokado

Sok z 1 limonki

3 ugotowane jajka

1 ogórek zielony obrany ze skóry

garść sałaty

1 pęczek rukoli

3 łyżki oliwy cytrynowej

1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i przerzucić do miski. Dodać awokado skropione limonką pokrojone w kostkę. Następnie dodać porwaną sałatę oraz połowę kolendry. Resztę zmiksować z oliwą i wymieszać z musztardą. Dodać ogórka pokrojonego w kostkę oraz jajka. Całość polać przygotowanym sosem.

ZAPIEKANE JAJKA Z ZIEMNIAKAMI I ZIELENINĄ

Składniki:

4 średnie ugotowane ziemniaki

6 dużych jajek

4 łyżki śmietanki kremówki 30%

100 g sera koziego

pęczek szczypiorku drobno posiekanego

2 łyżki drobno posiekanej kolendry

1 szklanka szpinaku sałatkowego

1 łyżka masła

1 łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżki orzeszków pini podprażonych na suchej patelni

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki pokroić w kostkę. Formę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niej ziemniaki. W misce wymieszać jajka ze śmietanką. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę, szczypiorek, drobno pokrojony ser oraz kolendrę. Następnie dodać suchy szpinak. Ziemniaki zalać masą jajeczną i zapiekać 20 minut w piekarniku aż masa się porządnie zetnie. Podawać udekorowane orzeszkami pini.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości