W kuchni: fasolka z jajem sadzonym

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Czas na warzywa strączkowe. Piotr Kucharski ma ich pod dostatkiem w swoim ogródku. W Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować z nich pyszne potrawy. Na stole pojawiły się: fasolka z jajem sadzonym i wędzoną kruszonką, zapiekanka z fasoli, fasolka z czosnkiem, cebulą i migdałami, fasola z kukurydzą, papryką i klopsikami, zupa fasolowa i chlebek z pomidorami i oliwkami.

 

 

Fasolka, jajo sadzone i wędzona kruszonka

Składniki:

600 g fasoli masłowej w strąkach

100 g masła

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 jajka

2 czerstwe kromki chleba na zakwasie

siano lub wiórki drewniane do wędzenia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie do garnka (najlepiej starego i niepotrzebnego) wkładamy siano lub wiórki do wędzenia i podpalamy. Chleb układamy na sicie i umieszczamy na garnku. Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Jeśli mamy wiórki, to garnek stawiamy dodatkowo na ogniu. Wędzimy tak 2-3 min. Następnie miksujemy na kruszonkę, lub rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Ugotowaną fasolkę podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Jajka smażymy na patelni z masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka układamy na fasolce. Wierzch posypujemy wędzoną kruszonką.

Zapiekanka z fasoli

Składniki:

1 kg zielonej fasolki karłowej

1 cebula

3 ząbki czosnku

800 g pomidorów

200 g sera feta

4 łyżki posiekanych mieszanych ziół: oregano, tymianek, pietruszka, koperek

100 g pestek dyni

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy będą miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. Doprawiamy pieprzem i lekko solą (ser u góry będzie słony). Dodajemy ugotowaną fasolkę, mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.

Fasolkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Fetę łamiemy na kawałki i mieszamy z ziołami i pestkami dyni. Ser posypujemy u góry fasolki i skrapiamy obficie oliwą z oliwek.

Zapiekamy przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Fasolka z czosnkiem, cebulą i migdałami

Składniki:

300 g wyłuskanej fasoli masłowej

5 ząbków czosnku

2 cebule

50 g masła

1 gałązka cząbru lub 3-4 tymianku

100 g blanszowanych migdałów

100 g zielonych oliwek

10 pomidorków czereśniowych

Przygotowanie:

Fasolę gotujemy do miękkości.

Czosnek i cebulę siekamy i podduszamy na maśle. Dodajemy fasolę i zioła. Dusimy ok. 10 min. W tym czasie podprażamy migdały na suchej patelni. Dodajemy do fasoli razem z oliwkami i pomidorkami. Dusimy jeszcze 5 min.

Fasola, kukurydza, papryka, klopsiki

Składniki:

200 g świeżej fasoli piękny jaś (wyłuskanej)

1 cebula

1 papryczka chilli

2 kolby kukurydzy

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Klopsiki:

300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

1 namoczona w mleku bułka

1 jajko

sól

pieprz

garść posiekanej pietruszki

bułka tarta

Przygotowanie:

Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekane chilli, podsmażamy. Dodajemy okrojone nasiona z kukurydzy, pokrojone w paski papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Klopsiki:

Mięso mieszamy z bułką odciśniętą z mleka. Wbijamy jajko i dodajemy pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy klopsiki na osobnej patelni i dodajemy do warzyw. Dusimy całość jeszcze 10-15 min.

Zupa fasolowa z chlebem

Składniki:

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 marchewki

300 g świeżej fasoli tycznej

200 g zielonej fasolki karłowej

4-5 liści jarmużu

sól

pieprz

olej rzepakowy

1 litr bulionu lub wody

4 pajdy wiejskiego czerstwego chleba

oliwa z oliwek

100 g twardego koziego sera

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, dusimy. Następnie dodajemy pokrojony jarmuż i pokrojone w 2 cm kawałki fasolę. Zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę przelewamy do 4 żaroodpornych misek. Jeśli chleb nie jest czerstwy – opiekamy go w piekarniku lub tosterze – dzięki temu będzie chrupiący. Pajdy chleba układamy na wierzchu zupy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 15 min.

Chlebek z pomidorami i oliwkami

Składniki:

400 ml wody

10 g drożdży

600 g mąki pszennej typ 750

100 g czarnych oliwek

100 g pomidorów suszonych z oliwy

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy plus dodatkowa do formowania

Przygotowanie:

Wodę mieszamy z drożdżami. Dodajemy ok. 100 g mąki i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy (ciasto będzie kleiste), następnie wyrabiamy w misce ręką kilka minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy pokrojone pomidory, oliwki oraz oliwę z oliwy. Mieszamy i odstawiamy do fermentacji na ok. godzinę. Po tym czasie lekko odgazowujemy ciasto, dociskając je w dół. Odstawiamy na kolejne 30-50 min. (zależy od temperatury). Po tym czasie przekładamy do okrągłej formy, np. tortownicy. Odstawiamy do garowania na godzinę (jak podwoi swoją objętość). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230 st. C przez ok. 40 min. Po tym czasie niezwłocznie wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę z piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN