W kuchni Dzień Dobry Wakacje rządzą cebularze!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agnieszkę Filiks, która przygotowała dania kuchni regionalnej, między innymi burgery z cebularzem, zupę porową z cebularzem oraz cebularz z ozorkiem po lubelsku. Lubicie cebularze?

Burgery z cebularzem

Składniki:

2 cebularze

150 g wędzony płat z karpia

100 g rukoli

1 ogórek małosolny

1 pomidor malinowy

50 ml jogurtu naturalnego

1 pęczek kopru

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wędzony płat z karpia wyfiletowany bez ości skręcamy w siatkę tak aby wyszło kółko do naszego burgera. Po ostygnięciu fileta składamy burgera z rukolą, ogórkiem małosolnym i pomidorem pokrojonym w plasterki Z ogórków, kopru, jogurtu oraz czosnku przygotowujemy sos do burgera.

Zupa Pokrzywowa z cebularzem

Składniki:

Pokrzywa 300 g -liście

100 g masła

1 litr wywaru wołowego

100 ml śmietany 30%

150 g marchewka

150 g selera

Szczypta soli i pieprzu

cebularz

Przygotowanie:

Dusimy pokrzywy na maśle i blendujemy. Przygotowany wywar wołowy cedzimy dodajemy do niego zmiksowane pokrzywy oraz marchewkę i seler pokrojone w słupki. Gotując doprawiamy pieprzem i solą oraz śmietaną. Cebularz opiekany na patelni kroimy i podajemy razem z zupą.

Cebularz z ozorkiem po Lubelsku

Składniki:

1 cebularz

200 g ozorka wieprzowego

200 g jagód

100 g octu

0,5 l wody

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

100 g miodu

50 ml wina czerwonego wytrawnego

100g łobody

Przygotowanie:

Ozorki gotujemy do miękkości,obieramy. Jagody dusimy w winie i miodzie. Tak przygotowaną konfiturę dodajemy do ozorków. Łobodę parzymy we wrzątku tak aby utraciła gorycz, dusimy ja na maśle solimy i pieprzymy. Przygotowane składniki układamy na cebularzu warstwowo (cebularz, łoboda, ozorek, konfitura jagodowa).

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości