W kuchni Dzień Dobry TVN góry pierogów. Mogliśmy przebierać w pierogach z kapustą i grzybami, pierogach ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą, pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, pierogach z makiem i sosem waniliowym, pierogach pieczonych z ciasta francuskiego z farszem warzywnym, pierogach z ciasta drożdżowego. Przygotowała je dla nas Beata Kartowicz. Lubicie pierogi? Ciasto na pierogi
Składniki:
1 kg mąki pszennej
400 g jogurtu naturalnego
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do przesianej przez sito mąki dodajemy jogurt, jajko, sól i oliwę, mieszamy i wyrabiamy (ciasto musi być elastyczne). Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółeczka, na środek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i gotujemy w gorącej osolonej wodzie.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
400 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
3 łyżki oleju
3 cebule
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować. Po wystudzeniu pokroić grzyby, dodać przesmażoną cebulę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, następnie pokroić, wymieszać z grzybami i cebulą. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości przez ok. 3-5 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.
Pierogi ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą
Składniki na farsz:
350 g łososia wędzonego
200 g szpinaku
80 g sera bryndzy
sól
pieprz
1 łyżka parmezanu
Przygotowanie:
Rozdrobnić łososia wędzonego. Szpinak dokładnie umyć, posiekać i włożyć na patelnię. Smażyć na większym ogniu przez ok. 3 min. aż zmięknie, co chwilę mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie odcisnąć i drobniej posiekać. Włożyć do miski, dodać rybę, bryndzę, sól i pieprz, wymieszać. Lepić pierożki i wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez ok. 2 min. od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Posypać parmezanem i udekorować kwaśną śmietaną.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki na farsz:
200 g kaszy gryczanej
200 g grzybów suszonych
2 cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę i gotować aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Ugotowane grzyby drobno pokroić, dodać usmażoną na oleju lub maśle cebulę i wymieszać z ugotowaną kaszą. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości przez ok. 3-4 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą lub sosem grzybowym.
Pierogi z makiem i sosem waniliowym
Składniki na farsz:
100 g maku
1 szkl. mleka
1 żółtko
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek, miodu, cukru, masła
Sos:
1,5 l mleka
2 laski wanilii
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mak opłukać, wsypać do miski, zalać wodą, zamieszać, odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 min. na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych oczkach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Pogotować przez 2-3 min. mieszając. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Farszem nadziać przygotowane wcześniej ciasto. Mleko z cukrem i wanilią podgrzać, aby zgęstniało. Dodać do smaku sok z cytryny. Otrzymanym sosem polać wyciągnięte z wody pierogi.
Pierogi pieczone z ciasta francuskiego z farszem warzywnym
Składniki na farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
20 dkg pieczarki
0,5 małego selera
20 dag papryki
2 cebule
4 łyżki parmezanu
1 jajko
1 ząbek czosnku
świeże oregano
1 sodka czerwona papryka do smaku
50 ml oleju
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć na patelnię z gorącym olejem, pieczarki usmażyć na łyżce masła, dodać pokrojoną cebulę i plasterki czosnku oraz w kostkę pokrojoną czerwoną paprykę. Warzywa razem z pieczarkami wymieszać, dodać 4 łyżki utartego parmezanu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10x10 cm, sklejać w trójkąty, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 15 min. w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku.
Pierogi z ciasta drożdżowego
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
70 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1 dkg drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
Farsz:
70 dkg pieczarek
3 średniej wielkości cebule
5 łyżek oleju lub 1/3 kostki masła
sól
pieprz
utarta mozzarella lub żółty ser
Przygotowanie:
Ciasto: podgrzać mleko z masłem, dodać cukier i do letniego mleka dodać drożdże. Wsypać 3 łyżki mąki i zrobić zaczyn. Rozbić jajka, wymieszać z zaczynem, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkować je, wyciąć kółka i na środku ułożyć farsz. Skleić i smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Farsz: pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, smażyć na oleju lub maśle, dodać cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przyrumienionych, ostudzonych pieczarek z cebulą dodać utartą mozzarellę lub żółty ser.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"