Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN patriotyczna beza

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN słodkości w biało-czerwonych barwach. W sam raz na Święto Niepodległości. Tomasz Jakubiak przygotował bezę z Herbatką Malinową, herbaciany kisiel z bitą śmietaną oraz rurki z kremem podawane z Herbatką z Dzikiej Róży. Smacznego!

 

 

Beza z Herbatką Malinową

Składniki:

215 g białek jaj

400 g cukru

300 g mascarpone

200 g malin

100 g cukru pudru

8 torebek Herbatki Malinowej

150 ml śmietany 36%

400 ml wody

8 g żelatyny

Przygotowanie:

Białka jaj i cukier zmiksuj na jednolitą gładką i sztywną masę, aż cukier się rozpuści. Wyłóż białka na blachę pokrytą pergaminem (2 placki z bezy) i piecz 20 min. w 145 st. C, następnie od 30 do 50 min. w 90 st. C, aż beza w środku będzie klejąca (można próbować urywając kawałek). Bezę ostudź. Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj herbatę. Parz przez 10 min., dodając łyżkę cukru, ostudź do 45 st. C, następnie wyjmij woreczki herbaty, a w płynie rozpuść żelatynę. Całość wlej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studź do zastygnięcia, po czym pokrój w kostkę. Śmietanę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem, malinami i połową galaretki. Na beze połóż masę, na jej wierzch wysyp resztę galaretki i przykryj drugą bezą. Całość możesz udekorować np. cukrem pudrem.

Herbaciany kisiel z bitą śmietaną

Składniki:

200 g truskawek mrożonych

500 ml Herbatki Owoce lasu (napar z 8 torebek)

100 g cukru

mąka ziemniaczana (do odpowiedniej konsystencji)

rozmaryn

schłodzona śmietana 36%

25 ml soku z cytryny

2-3 łyżki cukru pudru

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Z cukru zrób karmel, zalej naparem owocowym, dodaj truskawki, rozmaryn i zagęść wszytko mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekane listki mięty. Bitą śmietanę podawaj na kisielu.

Rurka z kremem podawana z Herbatką z dzikiej róży

Składniki:

Rurki:

1/2 mąki pszennej

25 dag masła

25 dag kwaśnej gęstej śmietany

szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto zagnieć, owiń w folię i wstaw do lodówki. Wyjmij, a następnie podsypując mąką, rozwałkuj (na grubość 1 mm). Pokrój w długie paski, o szerokości ok. 1,5 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawiń na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtocz w cukrze, ułóż na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piecz ok. 15 min. w 200º C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudź i nabij kremem.

Krem do rurek:

4 żółtka

2 jajka

250 g cukru pudru

1 l mleka

2 laski wanilii

120 g masła

80 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubij z cukrem pudrem. Dodaj mąkę. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolej gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Postaw na gazie i podgrzewaj cały czas mieszając - aż zgęstnieje. Wystudź. Podaj z Herbatką z dzikiej róży.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości