W kuchni DDTVN oryginalne przepisy z jarmużem

Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Andrzeja Polana i Agnieszkę Cegielską, by przygotowali dania, w których jednym z głównych składników będzie właśnie jarmuż. Mogliśmy spróbować flaczków z boczniaków, kurczaka i jarmużu, ciasta drożdżowego z pesto z jarmużu oraz wiosenną sałatkę z jarmużem. Smacznego!

Przepisy Andrzeja Polana:

Flaczki z boczniaków, kurczaka i jarmużu

Składniki:

3-4 gałązki jarmużu

300 g boczniaków

1 włoszczyzna

1 pierś z kurczaka

ziele angielskie

liść laurowy

gałka muszkatołowa

imbir mielony

sól

pieprz czarny

2 cebule

50 g masła

olej do smażenia

bagietka

Przygotowanie:

Z włoszczyzny i kurczaka przygotowujemy bulion, kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z garnka. Boczniaki, połowę jarmużu skrapiamy olejem, posypujemy solą, jarmuż dodatkowo serem dojrzewającym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Pieczemy kilkanaście minut, w pierwszej kolejności wyjmujemy jarmuż, a boczniaki jeszcze dopiekamy. Upieczone boczniaki rwiemy w paski, podobnie postępujemy z ugotowaną piersią kurczaka. Tak przygotowane boczniaki, kurczaka zalewamy bulionem, dodajemy posiekany świeży jarmuż, doprawiamy przyprawami i na koniec dodajemy cebule przesmażoną na maśle. Intensywną w smaku zupę podajemy z bagietką i posypujemy chrupiącym jarmużem.

Ciasto drożdżowe z pesto z jarmużu, kindziukiem, winogronami i serem

Składniki:

1 kg mąki

150 ml mleka

300 ml wody

200 ml oleju

100 g drożdży

3 łyżki cukru

2 łyżki soli

400 g jarmużu

olej rzepakowy

100 g słonecznika

cząber

200 g kindziuku w plastrach

300 g winogron bezpestkowych zielonych i czerwonych

3 gruszki

300 g sera mozzarella w zalewie

200 g sera typu oscypek

Przygotowanie:

Liście jarmużu pozbawiamy łodyg, blanszujemy w wodzie osolonej i przekładamy do malaksera. Blendujemy ze słonecznikiem, olejem, cząbrem i solą. Powstałym pesto smarujemy blat ciasta drożdżowego, wcześniej delikatnie przesmarowanego olejem. Na pesto wykładamy plastry mozzarelli, plastry kindziuka, cebuli czerwonej, plastry gruszki i starty ser oscypek. Skrapiamy całość olejem, miodem, posypujemy czarnym pieprzem i pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku. Winogrona przesmażamy na patelni i kładziemy na upieczone ciasto tuż przed podaniem.

Przepis Agnieszki Cegielskiej

Sałatka wiosenna z jarmużem

Składniki:

jarmuż

1 awokado

1 mała cebulka

ser kozi camembert

orzechy włoskie

1 granat

czarny sezam

1 limonka

miód

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości