Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN młode ziemniaki!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień dobry TVN Gosia Molska przygotowała potrawy bazujące na młodych ziemniakach. Lubicie? :)

LETNIA SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki:

1kg małych, młodych ziemniaków

3 białe, młode cebule

mały słoiczek kaparów

1/4 kubka dobrej jakości oliwy z oliwek

5 łyżek octu cydrowego

sól grubo mielona

pieprz młotkowany do smaku

skórka otarta z całej, niewoskowanej cytryny garść świeżego kopru.

Przygotowanie:

Ziemniaczki (im mniejsze tym smaczniejsze:)) wyszorować i ugotować. Cebule pokroić w drobną kostkę, kapary odsączyć na sicie. Oliwę przelać do słoiczka, dodać ocet, słoik zakręcić i energicznie potrząsając uzyskując gładki sos. Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z cebulą, kaparami i dressingiem, posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki na min. pół godziny.

Po tym czasie wymieszać z siekanym koprem i skórką cytrynową.

MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE

Składniki:

1kg małych, młodych ziemniaków

100g oliwek kalamata

3 niewoskowane cytryny

główka czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka płatków chilli

sól grubo mielona

3 łyżki miodu (najlepiej lawendowego)

gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Ziemniaczki wyszorować, wrzucić do naczynia do zapiekania. Cytryny dokładnie umyć, pokroić w ósemki, dorzucić do ziemniaków razem z pozbawionymi pestek oliwkami i obranymi z łupinek ząbkami czosnku. Całość polać oliwą i miodem - wymieszać dłonią, posolić, dodać chilli i rozmaryn. Piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez ok 35minut.

MŁODE ZIEMNIACZKI ZIELONE

Składniki:

1kg młodych, małych ziemniaków

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

4 ząbki czosnku

3 łyżeczki płatków chilli

1/2 łyżeczki zmielonego kminku

2 łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżki octu sherry

gruboziarnista sól morska

pół pęczka świeżej kolendry

Przygotowanie:

Ziemniaczki wyszorować i ugotować. Przestudzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ziemniaki. W moździerzu utłuc czosnek, płatki chilli, kumin i wędzoną paprykę razem z octem, by powstała aromatyczna pasta. Pastę dodać pod koniec smażenia ziemniaków. Posypać solą, posiekaną kolendrą i podawać ze szklanką schłodzonego kefiru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości