W kuchni DDTVN kurczę pieczone

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował pyszne dania z kurczaka. Mogliśmy spróbować kurczaka pieczonego z młodymi warzywami, kurczaka w panierce i zapiekankę z pieczonego kurczaka, ziemniaków i młodych warzyw. Palce lizać!

Kurczak pieczony w całości z młodymi warzywami

Składniki:

kurczak wolonowybiegowy

solanka 10 proc. (3 l wody, 300 g soli)

listki tymianku

80 g masła

sól

pieprz

150 g młodej marchwi

150 g młodych ziemniaków

150 g kalarepy

100 g cebuli

Przygotowanie:

Kurczaka wkładamy na noc do solanki. Trzymamy w solance. Masło doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Na blasze układamy młode warzywa wymieszane z odrobiną oleju, doprawione solą i pieprzem, na nich układamy kurczaka. Pieczemy w 220 st. C przez ok. 1 godz. w zależności od wielkości kurczaka.

Kurczak w panierce

Składniki:

1 wyluzowany i podzielony na części kurczak

Marynata:

250 ml sosu sojowego

50 ml oleju sezamowego

25 ml oleju z chili

30 g posiekanego imbiru

5 posiekanych ząbków czosnku

olej do smażenia lub tłuszcz gęsi

mąka kukurydziana

Ketchup z chipotle:

1 kg pomidorów

50 g papryczek chipotle z puszki

2 posiekane cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli i pieprzu

200 g cukru

200 ml octu winnego białego

Majonez kolendrowy:

1 żółtko

1 łyżeczka musztardy dijon

szczypta soli

200 ml oleju

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

posiekana kolendra

Przygotowanie:

Mieszamy razem wszystkie składniki i marynujemy w nich kurczaka przez noc w lodówce.

Pomidory, cebule, czosnek, papryki chipotle, sól i pieprz wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu na ok. 1,5 godz. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier, i gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie sos miksujemy.

Żółtko mieszamy z solą i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Cały czas mieszając, dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołową soku z cytryny oraz posiekaną kolendrę.

Kurczaka wyciągamy z marynaty, osuszamy i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy przez ok. 12 min. w rozgrzanym do 160 st. C oleju. Usmażonego kurczaka polewamy sosem z papryką oraz sosem z kolendrą.

Zapiekanka z pieczonego kurczaka, ziemniaków i młodych warzyw

Składniki:

resztki z pieczonego kurczaka, obrane samo mięso

Sos beszamel:

3 łyżki mąki

4 łyżki masła

200 ml mleka

300 ml bulionu drobiowego

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

60 g młodego groszku

60 g cebulki perłowej

1 łyżka musztardy

Ziemniaki puree:

300 g obranych ziemniaków

50 g masła

30 ml mleka

50 g startego parmezanu

Posypka z panko:

80 panierki panko

30 g masła

posiekana pietruszka

Młode warzywa:

80 g młodej marchewki

ćwierć główki kalafiora

50 g groszku zielonego

80 g cukinii

100 g masła

100 ml bulionu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy ciepły bulion i cały czas mieszając, dodajemy ciepłe mleko. Do sosu wrzucamy kurczaka, cebulki perłowe i młody groszek, sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i musztardą.

Ziemniaki puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, mleko i starty parmezan.

Posypka z panko: masło roztapiamy w rondlu i mieszamy z panko oraz posiekana pietruszką.

Młode warzywa: w garnku rozgrzać masło, dorzucić warzywa i przesmażyć chwilę, dolać bulion i gotować warzywa tak długo aż będą al dente, doprawić sola, pieprzem i cukrem.

W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka z sosem. Całość przykrywamy puree ziemniaczanym i posypujemy panko z masłem. Pieczemy przez ok. 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości