W majówkę w kuchni DDTVN grillujemy. Tym razem warzywa!

Piotr Kucharski i jego dania prosto z grilla
Majówka nie może obejść się bez grilla. Dla tych, którym znudziła się już klasyczna grillowana kiełbasa czy karkówka, Piotr Kucharski i Franek Strąkowski przygotowali alternatywę. Co powiecie na grillowane warzywa?

Grillowane szparagi z serem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    • oliwa z oliwek
      • parmezan
        • sól i pieprz

          Przygotowanie:

          Szparagi przyprawić pieprzem i solą, skropić oliwą z oliwek. Grillować z każdej strony po 1-2 minuty. Zdjąć z grilla, zetrzeć na wierzch dużo parmezanu.

          >>> Zobacz też: Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy

          Młoda kapusta z grilla

          Składniki:

          • 1 młoda kapusta
            • 200 ml jogurtu naturalnego
              • 4 łyżki oliwy z oliwek
                • sól i pieprz
                  • 1 łyżeczka kurkumy
                    • 1 łyżeczka słodkiej papryki

                      Przygotowanie:

                      Kapustę pokroić na ćwiartki. Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Kapustę zamarynować w jogurcie. Kapustę grillujemy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut. Następnie pokroić i podawać jako dodatek do np. grillowanego mięsa.

                      >>> Zobacz też: Brytyjskie dania na grilla

                      Kurczak BBQ

                      Składniki:

                      • 1 cały kurczak
                        • 1 łyżeczki mielonego pieprzu
                          • 1 łyżeczka soli
                            • 2 łyżeczki słodkiej papryki
                              • 2 łyżeczki mielonego czosnku
                                • 0,5 łyżeczki mielonego kminu
                                  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

                                    Sos:

                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                      • 2 łyżki miodu
                                        • 4 posiekane ząbki czosnku
                                          • kawałek posiekanego imbiru

                                            Przygotowanie:

                                            Kurczaka przekroić na dwie połówki lub rozkroić od strony pleców na połowę. Przyprawy dokładnie wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Zostawić do zamarynowania najlepiej na noc. Rozgrzać grilla. Ułożyć kurczaka na grillu od strony kości. Grillować około 30 minut. Następnie obrócić i grillować kolejne 30 minut. W tym czasie wymieszać składniki na sos. Kurczaka posmarować po wierzchu sosem i obrócić. Posmarować drugą stronę i ponownie obrócić. Sosem smarować aż wykorzystamy cały. Często obracając grillować kurczaka jeszcze około 30 minut.

                                            >>> Zobacz też: Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla

                                            Grillowane słodkie ziemniaki

                                            Składniki:

                                            • 6-8 średniej wielkości słodkich ziemniaków
                                              • 1 łyżka oleju
                                                • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                  • sól
                                                    • pieprz
                                                      • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

                                                        Sos:

                                                        • 150 ml kwaśnej śmietany
                                                          • 3 łyżki majonezu
                                                            • pęczek kolendry
                                                              • kilka listków mięty
                                                                • 1 łyżka posiekanej konserwowej papryczki jalapeno

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać z olejem i obtoczyć w nich ziemniaki. Rozgrzać grilla i opiekać ziemniaki po około 16-20 minut. Często obracając. W tym czasie wymieszać śmietanę z posiekaną kolendrą, miętą i papryczkami. Ziemniaczki podawać z sosem.

                                                                  Gorące truskawki z pączkami

                                                                  Składniki:

                                                                  • 600 g truskawek
                                                                    • 4 łyżeczki miodu
                                                                      • 4 łyżeczki octu balsamicznego
                                                                        • kilka gałązek tymianku
                                                                          • 4 czerstwe paczki
                                                                            • lody śmietankowe - opcjonalnie
                                                                              • folia aluminiowa

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Z folii aluminiowej zrobić cztery miseczki. Do każdej nałożyć truskawki. Dodać po łyżeczce miodu i octu balsamicznego oraz odrobinę tymianku. Szczelnie zawinąć. Pączki przekroić w poprzek na połówki. Paczuszki z truskawkami ułożyć na grillu i opiekać około 10 minut. Pączki ułożyć na grillu o opiec z każdej strony po około 1-2 minuty aby zrobiły się lekko brązowe. Truskawki odwinąć z paczuszek i nałożyć na połówki ciepłych pączków.

                                                                                >>> Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości