Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN dania ze złota Inków, czyli kaszy quinoa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Quinoa, czyli komosa ryżowa, w kuchni jest bardzo wszechstronna. Udowodniły to: dziennikarka Ewa Ewart i prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN: sałatkę z kaszą quinoa i tuńczykiem, rozgrzewającą zupę z dyni z kaszą quinoa oraz kaszę quinoa na słodko.

Przepisy Ewy Ewart:

Sałatka z quinoa i tuńczykiem

Składniki:

100 g quinoa

awokado

120 g tuńczyka (słoik)

200 g pomidorków koktajlowych

50 g sera feta

50 g baby szpinaku

2 łyżki uprażonych nasion (słonecznik, dynia)

1/2 łyżka octu z białego wina

oliwa

sok z cytryny

Przygotowanie:

Do ugotowanej kaszy quinoa dodajemy tuńczyka, awokado, ser feta, szpinak, pomidorki koktajlowe, doprawiamy oliwą, cytryną, octem z białego wina, posypujemy prażonymi pestkami nasion.

Przepisy Agnieszki Cegielskiej:

Rozgrzewająca zupa z dyni z kaszą quinoa

Składniki:

700 g dyni (może być więcej lub mniej - w zależności od tego ile osób chcemy nakarmić)

kasza quinoa

cebula

5 ząbków czosnku

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

świeża kolendra

0,5 łyżeczki kurkumy

świeżo starty pieprz

0,25 świeżej papryczki chili

awokado

olej kokosowy nierafinowany

czarnuszka

pieprz czerwony

świeża bazylia

prażone nasiona słonecznika, dyni

Przygotowanie:

Dynie obieramy, oczyszczamy w środku i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek podsmażamy delikatnie na oleju kokosowym , dodajemy dynię i zalewamy wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka, potem wszystko blendujemy, dodając świeżą kolendrę, starty imbir, papryczkę chili, kurkumę, świeżo mielony czarny pieprz. Podajemy z ugotowaną osobno kaszą quinoa. Na wierzch dodajemy pokrojone awokado, świeżą bazylię, czerwony pieprz, podsmażone nasiona.

Kasza quinoa na słodko

Składniki:

kaszy quinoa

daktyle

żurawina

rodzynki

cynamon mielony cejloński

miód

wiórki kokosowe

granat

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy, po ugotowaniu dodajemy wedle uznania i wielkości porcji cynamon cejloński. Daktyle, żurawinę, rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez godzinę, potem kroimy i dodajemy do kaszy. Granat obieramy i ziarenkami posypujemy kaszę, a na górę dodajemy wiórki kokosowe, możemy dodać łyżeczkę miodu wedle preferencji.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości