W kuchni DDTVN: cebula w roli głównej

W kuchni Dzień dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała potrawy bazujących na cebuli. Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, które doceniamy zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W cebuli znajdziemy wiele substancji bakteriobójczych oraz witaminę C, która poprawia naszą odporność i jest niezbędna w czasie przeziębienie.

Konfitura cebulowa

Składniki:

  • ½ kostki masła
    • 4 duże czerwone cebule
      • 1/3 szklanki brązowego cukru
        • 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
          • 1/3 – ½ szklanki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
            • sól i świeżo mielony pieprz

              Przygotowanie:

              Masło rozgrzewamy na dużej patelni i gdy tylko się roztopi dodajemy czerwoną cebulę – obraną i pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, cebula musi stać się miękka i lekko złocista.

              Następnie dodajemy brązowy cukier (jeśli go nie mamy, możemy zastąpić białym cukrem), czerwone wino, ocet, około ½ łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz. Całość gotujemy na większym ogniu, aż płyn się zagotuje, potem zmniejszamy do średniego, aż wino i ocet odparują prawie całkowicie.

              Przyprawiamy na koniec ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z deską serów, na grzankach, do burgerów czy pasztetu.

              Tarte tatin z szalotkami

              Składniki:

              Ciasto

              • 150g zimnego masła
                • 300g mąki krupczatki
                  • 1 łyżeczka soli
                    • 1 łyżeczka cukru
                      • 1 jajko
                        • 2 łyżki zimnej wody

                          Dodatki

                          • 300-400g szalotki
                            • 2 łyżki masła
                              • 2 łyżki oliwy
                                • 3-4 gałązki tymianku
                                  • 3-4 łyżki miodu
                                    • 2 łyżki octu balsamicznego
                                      • ½ pęczka natki pietruszki
                                        • sól i świeżo mielony pieprz

                                          Przygotowanie:

                                          Zaczynamy od ciasta - masło siekamy drobno i dodajemy do miski lub na stolnicę, gdzie czeka mąka z solą i cukrem. Rozcieramy szybko masło z mąką, im szybciej działamy tym mniej tłuszcz się roztopi, a ciasto będzie bardziej kruche. Gdy masa konsystencją zaczyna przypominać okruchy dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli jest zbyt suche dodajemy odrobinę zimnej wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na czas przygotowania cebulek.

                                          Cebulki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli mamy patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika rozgrzewamy ją na kuchence z masłem i oliwą. Możemy oczywiście użyć oddzielnej patelni do smażenia i drugiego naczynia do zapiekania w piecu, jednak stracimy przy tym trochę pysznego sosu z patelni.

                                          Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulki z tymiankiem. Używamy ich tyle, by wypełniły w jednej warstwie dno patelni. Na początku podsmażamy je na niezbyt dużym ogniu przeciętą stroną do dołu, po 5 minutach delikatnie je obracamy i smażymy kolejne 5.

                                          Po podsmażeniu dodajemy do cebulek miód, ocet balsamiczny, przyprawiamy je solą i pieprzem, i karmelizujemy je. Po następnych 5 minutach cebulki układamy przeciętą stroną w dół i aranżujemy pięknie na patelni. Pamiętajcie, że to jak je teraz ułożymy ukaże się naszym oczom po upieczeniu i odwróceniu tarty.

                                          Na cebulkach powinna znaleźć się posiekana natka pietruszki, którą przykrywamy płatem schłodzonego, rozwałkowanego ciasta. Jego brzegi podwijamy pod spód, nakłuwamy je również w kilku miejscach widelcem.

                                          Wstawiamy do nagrzanego do 190oC piekarnika na około 30 minut. Ciasto musi się upiec i zrumienić.

                                          Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie formę z tartą przykrywamy płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem (uważając by się nie poparzyć!) odwracamy tartę do góry nogami. Jeśli pojedyncze cebulki przykleiły się do dna formy odklejamy je i układamy we właściwym miejscu. Gotowe!

                                          Zobacz też:

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości