W kuchni DDTVN burak w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na burakach. Poznajcie przepisy!

Placki z ziemniaków i buraka, twarożek chrzanowy, ogórki kiszone i skwarki

Składniki:

4 ziemniaki duże

4 buraki

cebula dymka

koperek

pieprz

sól

300 g twarogu chudego niemielonego

2-3 łyżeczki chrzanu śmietankowego

4 ogórki kiszone

1 jabłko

300 g boczku surowego wieprzowego

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o średnim oczku i odciskamy przez ściereczkę, pozbawiamy nadmiaru soku. Skrobię, która osiadła na dnie naczynia z powrotem dodajemy do ziemniaków, buraki ścieramy do drugiej tarki. Koperek, dymkę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków, jeszcze przyprawy i na koniec dodajemy do wszystkiego buraki. Mieszamy szybko i smażymy od razu na rozgrzanym maśle. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Boczek mielimy w maszynce i wysmażamy na skwarki na chrupiąco. Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na patelni i miksujemy na puree. Ogórki kroimy w kostkę. Twarożek łączymy z chrzanem. Na usmażone placki układamy porcję serka, puree jabłkowego, posypujemy ogórkami i skwarkami.

Ramen buramen albo jakoś tak

Składniki:

3-4 buraki

1 włoszczyzna

2 udźce z kurczaka

2 piersi z kurczaka

sok jabłkowy do smaku

200 g brukselki

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz

sól

1 cebula

estragon

4 jajka

natka pietruszki

kilka pieczarek

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, przypraw, udźca kurczaka przygotowujemy prawdziwy rosół. Buraki kroimy w kostkę i przesmażamy w rondlu. Przesmażamy i podlewamy małymi porcjami rosołu i soku jabłkowego, i tak do momentu aż buraki będą prawie miękkie a sos wokół nich bardzo esencjonalny. Dodajemy estragon dla aromatu. Brukselkę rozbieramy z liści i przesmażamy na maśle, pieczarki w plasterkach i pierś kurczaka również przesmażamy na złoty kolor i dociągamy ewentualnie w piekarniku. Jajko gotujemy wrzucając je gotującej wody i z zegarkiem w ręku gotujemy równe 6 minut. Ani minuty dłużej. Od razu hartujemy w zimnej po wyjęciu z gotowania. Na talerz wykładamy porcję smażonej kapusty, plastry smażonego kurczaka, jajko gotowane i wszystko zalewamy burakami.

Buraczane ciasto czekoladowe

Składniki:

5 jaj

300 g cukru

3/4 szkl. oleju

1/5 szkl. mąki pszennej

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g buraka gotowanego

240 g czekolady mlecznej

400 ml śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

Buraki miksujemy na puree, mąkę, proszek i kakao mieszamy, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, buraki i na koniec suche składniki. Pieczemy w 280 st. C przez około 45 minut. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na 3 części, ze środka z 2 szt. wycinamy okrąg wielkości dużej filiżanki. Pierścienie składamy sklejając rozpuszczoną czekoladą ze śmietaną.

600 g jabłek

100 ml rum

2-3 łyżki miodu

250 g mascarpone

Jabłka smażymy na miodzie, wcześniej pokrojone w drobną kostkę, pod koniec dodając rum. Tak przygotowane wrzucamy do środka naszego ciasta. Wierzch przykrywamy całym blatem biszkoptowym. Polewamy pozostałą polewą i dekorujemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości