Przepisy kulinarne

W kuchni Carmen: tabbouleh

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Carmen Tarcha jest widzem Dzień Dobry TVN. W ramach naszej akcji Gotuj z DDTVN zaprosiła do swojej kuchni Piotra Kucharskiego. Wspólnie przygotowali: pieczonego selera w masie solnej, duszoną wołowinę z pasternakiemi marchewką, pikantną kiszonę marchewkę oraz tabbouleh.

 

 

 

Jeśli chcielibyście zaprosić nas do wspólnego gotowania, piszcie na adres: gotujzddtvn@tvn.pl

Pieczony seler w masie solnej

Składniki:

2 selery (ok. 400 g/szt.)

500 g mąki pszennej

600 g soli

9 białek

300 ml wody

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Selery obrać. Wszystkie składniki na masę dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na pastę. Odrobinę pasty nałożyć w dwa miejsca na blaszce do pieczenia. Na paście ułożyć selery i pokryć je dokładnie pastą. Wstawić do piekarnika na około 2,5-3 godz. Po tym czasie zdjąć z blaszki i ostrym nożem odciąć wierzch selera. Łyżką wyskrobać seler ze środka. Seler może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.

Duszona wołowina z pasternakiem i marchewką

Składniki:

600 g rosbefu wołowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

500 ml bulionu drobiowego

200 ml ciemnego piwa

2 cebule

200 g pieczarek

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

Piklowana marchewka:

2 duże marchewki

100 ml jasnego octu winnego

50 ml wody

2 łyżki cukru

sok z jednej cytryny

Duszony pasternak:

600 g pasternaku

100 g masła

100 ml bulionu drobiowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w dużą kostkę i oprószyć mąką. W dużym garnku rozgrzać olej i obsmażyć wołowinę aż będzie brązowa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podlać ciemnym piwem i dusić na wolnym ogniu, podlewając bulionem drobiowym aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.

Obrać marchewki i pokroić je w cienkie, podłużne paski, używając do tego obieraczki do warzyw. Wymieszać ze sobą ocet, sok z cytryny, wodę i cukier. Zanurzyć w tym marchewkę i odstawić na godzinę do lodówki.

Pasternak obrać i pokroić w dużą kostkę. Masło rozpuścić w garnku i podsmażyć na nim pasternak aż będzie złotobrązowy, dolać bulion i gotować przez chwilę. Pasternak lekko rozgnieść.

Wołowinę podawać z pasternakiem i marchewką.

Pikantna kiszona marchewka

Składniki:

4 duże marchewki

sok z cytryny

1 papryczka chili

1/2 łyżeczki ostrej papryki

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 łyżka cukru

2 szczypty cynamonu

Przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, posiekaną papryczkę chili, chili w proszku, przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszać, przełożyć do słoika. Dokładnie docisnąć i obciążyć innym słoikiem z wodą. Odstawić do lodówki lub w zimne miejsce na 3-4 dni.

Tabbouleh

Składniki:

150 g kuskusu

3 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki wyciśniętego soku z cytryny

4 dymki, drobno posiekane

4 pomidory, pokrojone w kostkę

sól

4 pęczki posiekanej natki pietruszki

listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Polać kuskus, wymieszać i odstawić na 30 min. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, udekorować listkami mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości