Przepisy kulinarne

Placuszki z kaszy kuskus i białego sera. Jesienna kuchnia Ani Starmach

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Aromatyczne zawijasy drobiowe z kaszą kuskus i sosem morelowym, roladki z kurczaka, bryndzą, kaszą kuskus i zielonym sosem, kuskus z gulaszem warzywnym i placuszki z kaszy kuskus i białego sera - te pyszności przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i Dorota Panfil, która odpadła z programu „Masterchef".

Aromatyczne zawijasy drobiowe z kaszą kuskus i sosem morelowym

Składniki:

3 nogi z kurczaka

przyprawa do kurczaka

200 g moreli suszonych

100 g orzechów włoskich

100 g sera koziego

10-12 plastrów boczku wędzonego

świeży tymianek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Nogi kurczaka luzujemy z kości i przyprawiamy przyprawą. Morele kroimy w kostkę, orzechy siekamy, ser kozi rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie powstałym farszem nadziewamy mięso i obwijamy boczkiem na zakładkę. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 min. w 190 st. C.

Kasza kuskus

Składniki:

szklanka kaszy kuskus

szklanka gorącej wody

sok z połowy cytryny

1-2 łyżki oliwy z oliwek

4-5 listków świeżej mięty

4-5 listków świeżej bazylii

sól

pieprz

chili

Przygotowanie:

Do kaszy dodajemy 1-2 łyżki oliwy i rozcieramy ziarna w dłoniach. Następnie zalewamy gorącą wodą z sokiem cytryny i szczelnie przykrywamy, odkładamy na bok. Miętę, bazylię siekamy i wrzucamy do gotowej kaszy kuskus, wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy.

Sos morelowy

3-4 łyżki dżemu morelowego

50 ml wody

sól

pieprz

kardamon

Przygotowanie:

Dżem podgrzewamy na patelni z wodą, mieszamy i czekamy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy przyprawy.

Roladki z kurczaka, bryndzą, kaszą kuskus i zielonym sosem

Składniki:

3 nogi z kurczaka

1 cukinia zielona mała

100 g pomidorów suszonych

100 g sera bryndza

2 ząbki czosnku

przyprawa do kurczaka

10-12 plastrów boczku wędzonego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Nogi kurczaka luzujemy z kości i przyprawiamy przyprawą. Cukinię kroimy po długości w cienkie plastry, solimy. Pomidory kroimy w kostkę, bryndzę rozdrabniamy, dodajemy pieprz, sól, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko ze sobą łączymy. Plaster cukinii wkładamy w mięso owijając od środka, środek wypełniamy farszem, a następnie owijamy boczkiem na zakładkę. Pieczemy w piekarniku 30-35 min. w 190 st. C.

Sos zielony

Składniki:

150 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 cm korzenia imbiru

100 ml oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

4-5 listków świeżej bazylii

chili

sól

pieprz

Przygotowanie:

Szpinak, czosnek, bazylię i oliwę miksujemy, następnie dodajemy utarty imbir, sok z cytryny i przyprawy.

Kasza kuskus

Składniki:

szklanka kaszy kuskus

pęczek natki pietruszki

średnia cebula czerwona

3 pomidory

1-2 łyżki oliwy z oliwek

4-5 listków świeżej mięty

4-5 listków świeżej bazylii

sól

pieprz

Przygotowanie:

Do kaszy dodajemy 1-2 łyżki oliwy i rozcieramy ziarna w dłoniach. Następnie zalewamy gorącą wodą i szczelnie przykrywamy, odkładamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Natkę pietruszki, miętę, bazylię siekamy i wszystko dodajemy do gotowej kaszy, mieszamy i dodajemy przyprawy.

Kuskus z gulaszem warzywnym

Składniki:

500 g dyni

młoda cebula

2 ząbki czosnku

4 cm świeżego imbiru

po łyżeczce: kminu rzymskiego, cynamonu, kardamonu, mielonej kolendry

2 liście laurowe

5 pomidorów bez skórki

3 marchewki

2 cukinie

garść rodzynek

300 g ugotowanej ciecierzycy

czerwona papryka

garść płatków migdałowych

natka pietruszki

300 ml bulionu warzywnego

Kuskus:

350 g kuskusu

2 łyżki oliwy z oliwek

450 ml bulionu warzywnego

garść suszonych śliwek

sól

Przygotowanie:

Cebule kroimy w piórka, przysmażamy razem z imbirem i czosnkiem na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną dynię, a następnie przyprawy, całość zalewamy bulionem. Po 10 min. dodajemy pokrojoną marchew, cukinię, paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Pod sam koniec dodajemy pokrojone pomidory i ciecierzyce, doprawiamy do smaku.

Kuskus mieszamy z solą i oliwą, powoli dodajemy bulion.

Gotowy kuskus podajemy z gulaszem warzywnym, migdałami, rodzynkami i pietruszką.

Placuszki z kuskusu i białego sera

Składniki:

200 g kuskusu

200 g półtłustego białego sera

2-3 jajka

3 łyżki cukru

4 łyżki mąki

garść suszonej żurawiny

łyżeczka cukru waniliowego

świeże maliny

miód

300 g świeżych śliwek

masło do smażenia

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napęcznieje, studzimy. Kuskus mieszamy z rozdrobnionym białym serem, jajkami, cukrem, mąką, żurawiną. Z masy lepimy małe placuszki, smażymy je na maśle, podajemy ze świeżymi malinami i miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości