Przepisy kulinarne

W DDTVN dania kuchni polskiej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarkę i podróżniczkę kulinarną Gosię Molską. Przygotowała dla nas dania kuchni polskiej: kruszonkę tatarską z jagnięciny, pyry z gzikiem i kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy.

Kruszonka tatarska z jagnięciny

Składniki:

1 kg karkówki jagnięcej

800g ziemniaków

3 spore marchewki

3 cebule

150 g namoczonej przez noc fasoli jaś

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

3 liście laurowe

gałązka rozmarynu

szczypta cynamonu

sól

Przygotowanie:

Mięso, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Cebule pokroić na ósemki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i olejem i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do gęsiarki, podlać odrobiną wody i piec 2,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy

Składniki:

1/2 kg gęsiej wątróbki

1 łyżka smalcu gęsiego

1 cebula

2 jajka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wątróbki starannie oczyścić i obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Usmażoną wątróbkę posiekać, jajka również posiekać, wymieszać z cebulą, posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pyry z gzikiem

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

250 g tłustego twarogu najlepszej jakości

150 ml wiejskiej śmietany

1 czerwona cebula

1/2 pęczka szczypiorku

sól

pieprz

szczypta ostrej papryki

1 łyżeczka oleju rydzowego

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinie. Twaróg połączyć ze śmietaną, drobno posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w kosteczkę cebulą, olejem i przyprawami. Gorące pyry podawać z chłodnym gzikiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości