Vitello tonnato, czyli walentynkowe danie Grzegorza Zawieruchy

Mamy smaki na afrodyzjaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Vitello tonnato to piemonckie danie z zimnej cielęciny pokrojonej w plastry. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazuje, jak przygotować to pyszne danie w sam raz na walentynkową kolację. 

Vitello tonnato - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g łopatki cielęcej,
    • marchewka,
      • cebula, przekrojona na pół, ale nie obrana,
        • łodyga selera,
          • 2 ząbki czosnku,
            • 5 goździków,
              • 6 ziaren czarnego pieprzu,
                • 2 liście laurowe,
                  • szczypta soli,
                    • 500 ml białego wina,
                      • 1,5l wody.

                        Składniki na sos:

                        • 100 g tuńczyka w oleju,
                          • 60 g kaparów, odsączonych,
                            • 4 filety anchois,
                              • 4 jajka, ugotowane na twardo,
                                • sok z jednej cytryny,
                                  • pieprz czarny do smaku,
                                    • 150 ml oliwy z oliwek.

                                      Do serwowania:

                                      • jabłuszka kaparów,
                                        • awokado,
                                          • roszponka.

                                            Jak przygotować vitello tonnato

                                            Rozpoczynamy od zamarynowania cielęciny. Mięso włóż do w dużego garnka razem z marchewką, cebulą, selerem, czosnkiem, goździkami, ziarnami pieprzu, liściem laurowym i solą. Zalewamy białym winem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut, aby mięso się zamarynowało.

                                            Po tym czasie wlewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu do momentu zagotowania się, następnie ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. półtorej godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

                                            W tym czasie zajmiemy się sosem. Do blendera wkładamy wszystkie składniki (tuńczyk, kapary, anchois, żółtka jajek, sok z cytryny oraz pieprz) i blendujemy na gładką masę. Po tym czasie zmniejszamy obroty blendera i drobnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek, tak jak w przypadku robienia majonezu. Kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, odstawiamy na bok.

                                            Sposób serwowania: wystudzone mięso kroimy na cienkie plastry, na wierzch polewamy sosem oraz dekorujemy kaparami, awokado oraz roszponką.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości