Dziś Andrzej Polan świętuje urodziny! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej przygotował przyjęcie urodzinowe! Stół aż uginał się od pyszności Polana :) Co powiecie na babeczki chlebowe, buraka w barszczu, pieczonego kurczaka, a na deser bezę orzechową z czekoladą i śliwkami? Babeczki chlebowe, grzyby leśne
Składniki:
- Pieczywo tostowe ciemne
- Jajko
- Ser tarty dojrzewający
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczywo pozbawiamy skórki zewnętrznej, środek rozwałkowujemy na cienkie placki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym chlebem. Smarujemy jajkiem posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
- 500g grzyby leśne
- 2szt cebula
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz
- Tymianek świeży
- Natka pietruszki
- 100ml wiśniówka
Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby, smażymy razem, podlewamy wiśniówką, odparowujemy. Dodajemy natkę pietruszki, tymianek. Po wierzchu posypujemy serem i zapiekamy.
Burak w barszczu, pierożki z wieprzowiną
Składniki:
- 1kg burak podłużny
- 1 włoszczyzna
- 2szt cebula
- Liść laurowy, ziele angielskie,
- Pieprz czarny, sól
- Ocet jabłkowy
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar warzywny. Oczywiście doprawiamy go solą, pieprzem, liściem i zielem. W rondlu na oleju przesmażamy cebule, dodajemy po chwili pokrojone buraki. Smażymy kilka minut i podlewamy małymi partiami wywarem warzywnym. Buraki powoli będą nam mięknąc oddawać swój smak i kolor. Kiedy tylko burak będzie półtwardy dodajemy ocet dla poprawy kolorystyki. Doprawiamy jeszcze raz przyprawami, cukrem. Dodajemy dużą ilość koperku, lubczyku i pokrojone jabłka.
- 500g mięso mielone z łopatki
- 2szt cebula smażona
- Kminek mielony, lubczyk, pieprz, sól
- 2-3 łyżki masło klarowane
- 1szkl wywaru warzywnego
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy farsz do pierogów, wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ciasto:
- 500g mąka
- 3 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soli
- 50ml woda ciepła
Wszystko mieszamy, wyrabiamy, owijamy folią i pozostawiamy aby ciasto odpoczęło. Później rozwałkowujemy i lepimy pierogi. Gotujemy w wodzie osolonej i podajemy do naszych buraków w barszczu.
>>>Zobacz też: Wywiad z Andrzejem Polanem. Miał zostać nauczycielem, wybrał kuchnię!
Kurczę pieczone, papryka, ostra kiełbasa
Składniki:
- 1 kurczak cały
- 4szt cebula
- 4szt papryka kolorowa
- 2 jabłka
- Kiełbasa cienka ostra węgierska lub hiszpańska
- Sól, pieprz, oregano
- Chorizo suszone
- Papryka wędzona
- Ziemniak mały
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Olej łączymy z chorizo, pieprzem, sola, oregano, papryką wędzoną. Bejcą smarujemy z każdej strony kurczaka, cebule kroimy w grube plastry. Wykładamy dno formy do pieczenia cebulą, układamy kurczaka na wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 250 stopni na około 20 minut. Paprykę, ziemniaki, jabłka oraz porwaną na kawałki kiełbasę obsmażamy na patelni i dodajemy do zapieczonego kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 1 godziny, w trakcie podlewając wywarem warzywnym.
Beza orzechowa, czekolada gorzka, śliwki
Składniki:
- 100g białko
- 180g cukier drobny
- 200g orzechy arachidowe bez soli
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na puszystą pianę, w trakcie partiami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż masa będzie szklista i kiedy przeciągniemy
łyżką po bezie na koniec pojawi się charakterystyczny stożek. Dodajemy orzechy arachidowe i wykładamy najlepiej za pomocą łyżki porcje bezy z orzechami. Wstawiamy do piekarnika, temp. 150 stopni na około 40 minut.
- 500ml śmietanka 36%
- 600g czekolada gorzka
- Śliwki węgierki
Czekoladę kruszymy na drobne kawałki, śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewamy czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy i podbijamy mikserem na puszysty krem. Krem wykładamy na bezy, wierzch dekorujemy przesmażonymi śliwkami.
Rurki z jabłkami i kremem goździkowym
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Foremki do rurek
- Jajko
- Cukier wanilinowy
Ciasto kroimy na cienkie paski, rurki metalowe smarujemy masłem i obwijamy ciastem, smarujemy jajkiem roztrzepanym z dodatkiem cukru wanilinowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 200 stopni.
- 300g prażone jabłko
- 50ml rum
- 200g ser mascarpone
- 200ml śmietanka 36%
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem zmiksowanym z goździkami . Jabłka łączymy z rumem, jabłkami wypełniamy rurki, wierzch rurek dekorujemy kremem.
Tort jesień
Składniki:
- Biszkopt na tort czekoladowy
- 1kg czekolada karmelowa
- 1l śmietanka 36%
- 1kg Powidła śliwkowe
- Po 200g orzechy włoskie, laskowe
- Po 300g winogrona czarne, zielone drobne
- Nalewka śliwkowa do nasączenia tortu
- Śliwka węgierka
- Miód do przesmażenia owoców
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"