Materiał promocyjny

Ulubione potrawy Miss Polonia

Mancewiczowie, czyli rodzina, z której wywodzi się aktualna Miss Polonia 2010, to niezwykle otwarta i sympatyczna rodzina. Tuż po stanie wojennym dziadkowie Rozalii wyemigrowali do Australii, a następnie ściągnęli tam całą rodzinę. Dziś mieliśmy okazję gościć ich w kuchni Dzień Dobry TVN.

Sałatka kalafiorowa po cesarsku"

Składniki:

- 1 kalafior

- 0,5 szklanki octu

- 15 dag brzoskwiń z puszki

- garść orzechów włoskich

- 5 dag majonezu

- sól, pieprz

- cukier

- sok z cytryny

Przygotowanie:

Kalafior opłukać w zakwaszonej octem wodzie. Włożyć do wrzącej osolone wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia. Po ugotowaniu wyjąć, wyporcjować. Brzoskwinie pokroić na malutkie kawałeczki i wymieszać z orzechami i majonezem. Następnie polać przygotowany kalafior.

Wątróbka howieńska

Składniki:

- 50 dag wątróbki z drobiu

- mleko

- 2 kwaśne jabłka

- 3 cebule

- 6 dag słoniny

- 5 dag szynki wędzonej

- 4 dag mąki

- tłuszcz

- sól

- biały pieprz

- 100 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Wątróbkę zalać mlekiem, odstawić na 10 min. Następnie wątróbkę naszpikować cienkimi kawałkami słoniny i szynki, posypać pieprzem i mąką. Usmażyć z obu stron, skropić winem, chwilkę poddusić i posolić. Jabłka podsmażyć z cebulką. Posypać usmażoną wątróbkę jabłkami z cebulką.

Faworki drożdżowe

Składniki:

- 1 kg mąki

- 6 dag drożdży

- 1,5 szklanki mleka

- 0.5 kostki margaryny

- 0.5 szklanki cukru

- 4 jajka

- 0.5 l oleju

- kieliszek wódki

- szczypta soli

- cukier puder

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i szczyptą soli. To wlać do mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić margarynę (żeby była letnia). Jajka i cukier roztrzepać, a następnie dodać kieliszek wódki i margarynę. Jak drożdże podrosną, to wlać do mąki jajka z margaryną i wódką . Potem należy wyrobić ciasto, żeby odstawało od rąk i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie rozwałkować ciasto i zrobić z niego chrusty, na koniec wrzucamy gotowe chruściki na gorący tłuszcz i posypujemy cukrem pudrem.

Australijskie babeczki

Składniki:

- 3 tabliczki czekolady mlecznej Milka

-1 op. płatków kukurydzianych "Corn Flakes"

- papierowe foremki do babeczek

Przygotowanie:

3 tabliczki czekolady pokruszyć i rozpuścić w misce postawionej na parze (na garnku z gotującą się wodą). Następnie dodać 3/4 op. Corn Flakes'ów i dokładnie wymieszać. Kiedy wszystkie corn flakes'y będą pokryte czekoladą, to łyżką nakładamy do foremek. Wstawiamy na 20 min. do lodówki i gotowe

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości