Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą z przepisu Cristiny Catese

Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Włoskie przysmaki z nutą muzyki
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Muzyczno-włoskie inspiracje na talerzu w wykonaniu Cristiny Catese. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni. 

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami podawane z ziemniakami i cebulą - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g dużych ud z kurczaka bez ości
    • 200 g mieszanych grzybów
      • 80 g pikantnego sera Provalone
        • 1 l żółtek
          • 40 g startego Parmigiano
            • 30 g bułki tartej
              • kilka gałązek tymianku
                • oliwa
                  • 30 g masła
                    • ząbek czosnku
                      • kieliszek białego wyrwanego wina
                        • szklanka bulionu z kurczaka
                          • sól i pieprz
                            • 1 kg ziemniaków
                              • 300 g cebuli
                                • gałązka rozmarynu
                                  • sznurek kuchenny

                                    Sposób przygotowania udek nadziewanych pieczarkami

                                    1. Do przygotowaniu farszu oczyszczamy grzyby, kroimy je na małe kawałki i dajemy do miski. Ser Provolone ścieramy na tarce i dodajemy do miski z grzybami. Następnie dodajemy żółtka, parmezan i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku. Mieszamy widelcem przez kilka minut, tak aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
                                      1. Następnie przechodzimy do udek z kurczaka, które doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą nóżkę nakładamy dwie lub trzy łyżki farszu, zamykamy je szczelnie i dokładnie wiążemy sznurkiem kuchennym.
                                        1. Na patelni rozpuszczamy masło i zarumieniamy pokrojony czosnek przez kilka sekund. Dodajemy do tego udka i zarumienimy je z obu stron, aż nabiorą koloru. Dodajemy wino i pozwalamy mu odparować. Następnie wlewamy wywar.
                                          1. Doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut lub do miękkości mięsa. W połowie gotowania przewracamy i od czasu do czasu skrapiamy płynem z gotowania.
                                            1. Zdejmujemy sznurek i polewamy udka sosem.
                                              1. Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i wkładamy do miski z wodą, pozwalamy im się namoczyć przez około 20 minut, w ten sposób stracą skrobię i pozostaną chrupiące podczas gotowania.
                                                1. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w grube plasterki. Ziemniaki osuszamy czystym ręcznikiem, umieszczamy w dużej misce, dodajemy cebulę i doprawiamy oliwą, solą i rozmarynem.
                                                  1. Na koniec wykładamy blachę z papierem do pieczenia, dodajemy ziemniaki, cebulę i pieczemy w statycznym piekarniku w temperaturze 200° przez 30/35 minut, obracając je delikatnie od czasu do czasu.
                                                    1. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i podajemy z kurczakiem.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Cristina Catese

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości