Przepisy kulinarne

Uczta Trymalchiona

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Co najbogatsi Rzymianie robili z resztkami jedzenia? Ile posiłków jadali? Czy kobiety mogły brać udział w rzymskich ucztach? O tym Bogdan Gałązka.

Sałata rzymska na pierwsze śniadanie wg. Columella

Składniki:

100 g mięty

50 g kolendry

50 g pietruszki

1 seler naciowy

50 g tymianek

200 g koziego sera

ocet balsamiczny

pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Postępując zgodnie ze wskazówkami naszego mistrza, wszystkie zioła i seler należy dokładnie umyć i osuszyć. Seler posiekać posolić, oprószyć pieprzem, dodać zioła i ser. Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym. Columella zaleca dodanie prażonych orzechów.

Pieczone eskalopki z cielęciny w sosie ziołowo - rodzynkowym

Składniki:

5 g kminku

10 g ziarna selera

10 g ostrej papryki

10 g mielonego oregano

10 g lubczyku

10 g suchej cebuli

50 ml syropu figowego defrutum

10 ml miodu

200 g rodzynek

300 ml wytrawnego wina

10 ml octu balsamicznego

500 g cielęciny

Przygotowanie:

Zmiksować ziarna selera, kminku i papryki. Dodać rodzynki i wszystko macerować kilka godzin. Pociąć szynkę cielęcą na małe kotleciki. Autentyczna receptura rzymska poleca pociąć cielęcinę na małe kawałki lub paseczki zaraz po usmażeniu mięsa. Oprószyć mięso solą i pieprzem, rozgrzać patelnię z odrobiną masła i oliwy, obsmażyć eskalopki na złoty kolor, zdjąć mięso z patelni. Dodać namoczone rodzynki z ziołami i zagotować sos. Zredukować o połowę objętości i doprawić masłem. Serwować z mięsem.

Rzepa faszerowana wołowiną

Składniki:

9 sztuk średniej wielkości rzepy

600 g mięsa wołowego, wieprzowego, cielęcego

1 jajko

1 mała cebula

1 bułka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

goździk

Przygotowanie:

Rzepę obrać, umyć i ściąć wierzchnie części. Wydrążyć ostrożnie ostrym nożem, ile się da, żeby nie jej uszkodzić. Mięso z tłuszczem zmielić, dołożyć jajko, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, utarte goździki, przesmażoną na maśle cebulę. Wymieszać i nałożyć farsz w wydrążone rzepy, nakryć ściętymi częściami, obwiązać nitką i ułożyć w naczyniu. Dołożyć resztę masła, zalać wodą i gotować, aż rzepa będzie miękka. Po ugotowaniu sos zaprawić mąką i zagotować. Rzepę ułożyć na półmisku i zalać sosem.

Tarta orzechowa (Apicius 136)

Składniki:

400 g posiekanych migdałów, orzechów laskowych , pistacji

200 g masła orzechowego

100 g miodu

100 ml wina deserowego

100 ml mleka

1 g soli

1 g pieprzu

4 jajka

Przygotowanie:

Rozgrzać piec do 240 C. Orzechy podpiec w piekarniku, aż będą miały złoty kolor. Zredukować temperaturę w piekarniku do 200 C. Wymieszać w garnku miód z winem i zagotować, aż alkohol z wina wyparuje. Dodać opieczone orzechy i masło orzechowe. Odstawić garnek z masą do wystudzenia. Wymieszać jajka z mlekiem solą i pieprzem. Następnie wymieszać masę orzechową z mlekiem. Wysmarować oliwą formę do tarty. Wylać masę do formy. Formę wstawić do pojemnika z wodą (kąpiel wodna). Piec 25 minut. Kiedy tarta wystygnie, wstawić do lodówki. Serwować z lekko rozgrzanym miodem rozrobionym z wodą.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości