Co najbogatsi Rzymianie robili z resztkami jedzenia? Ile posiłków jadali? Czy kobiety mogły brać udział w rzymskich ucztach? O tym Bogdan Gałązka.Sałata rzymska na pierwsze śniadanie wg. Columella
Składniki:
100 g mięty
50 g kolendry
50 g pietruszki
1 seler naciowy
50 g tymianek
200 g koziego sera
ocet balsamiczny
pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Postępując zgodnie ze wskazówkami naszego mistrza, wszystkie zioła i seler należy dokładnie umyć i osuszyć. Seler posiekać posolić, oprószyć pieprzem, dodać zioła i ser. Sałatkę polać oliwą i octem balsamicznym. Columella zaleca dodanie prażonych orzechów.
Pieczone eskalopki z cielęciny w sosie ziołowo - rodzynkowym
Składniki:
5 g kminku
10 g ziarna selera
10 g ostrej papryki
10 g mielonego oregano
10 g lubczyku
10 g suchej cebuli
50 ml syropu figowego defrutum
10 ml miodu
200 g rodzynek
300 ml wytrawnego wina
10 ml octu balsamicznego
500 g cielęciny
Przygotowanie:
Zmiksować ziarna selera, kminku i papryki. Dodać rodzynki i wszystko macerować kilka godzin. Pociąć szynkę cielęcą na małe kotleciki. Autentyczna receptura rzymska poleca pociąć cielęcinę na małe kawałki lub paseczki zaraz po usmażeniu mięsa. Oprószyć mięso solą i pieprzem, rozgrzać patelnię z odrobiną masła i oliwy, obsmażyć eskalopki na złoty kolor, zdjąć mięso z patelni. Dodać namoczone rodzynki z ziołami i zagotować sos. Zredukować o połowę objętości i doprawić masłem. Serwować z mięsem.
Rzepa faszerowana wołowiną
Składniki:
9 sztuk średniej wielkości rzepy
600 g mięsa wołowego, wieprzowego, cielęcego
1 jajko
1 mała cebula
1 bułka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
goździk
Przygotowanie:
Rzepę obrać, umyć i ściąć wierzchnie części. Wydrążyć ostrożnie ostrym nożem, ile się da, żeby nie jej uszkodzić. Mięso z tłuszczem zmielić, dołożyć jajko, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, utarte goździki, przesmażoną na maśle cebulę. Wymieszać i nałożyć farsz w wydrążone rzepy, nakryć ściętymi częściami, obwiązać nitką i ułożyć w naczyniu. Dołożyć resztę masła, zalać wodą i gotować, aż rzepa będzie miękka. Po ugotowaniu sos zaprawić mąką i zagotować. Rzepę ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Tarta orzechowa (Apicius 136)
Składniki:
400 g posiekanych migdałów, orzechów laskowych , pistacji
200 g masła orzechowego
100 g miodu
100 ml wina deserowego
100 ml mleka
1 g soli
1 g pieprzu
4 jajka
Przygotowanie:
Rozgrzać piec do 240 C. Orzechy podpiec w piekarniku, aż będą miały złoty kolor. Zredukować temperaturę w piekarniku do 200 C. Wymieszać w garnku miód z winem i zagotować, aż alkohol z wina wyparuje. Dodać opieczone orzechy i masło orzechowe. Odstawić garnek z masą do wystudzenia. Wymieszać jajka z mlekiem solą i pieprzem. Następnie wymieszać masę orzechową z mlekiem. Wysmarować oliwą formę do tarty. Wylać masę do formy. Formę wstawić do pojemnika z wodą (kąpiel wodna). Piec 25 minut. Kiedy tarta wystygnie, wstawić do lodówki. Serwować z lekko rozgrzanym miodem rozrobionym z wodą.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"