Tylko w Dzień Dobry TVN: tiramisu po tajsku

tiramisu
tiramisu
Charles Daigneault udowodnił, że połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej jest możliwe. W Dzień Dobry TVN przygotował sataye z kurczaka z sosem orzechowym, a na deser tiramisu po tajsku.

Tiramisu

Składniki:

0,5 kg serka mascarpone

5 żółtek

6 łyżek cukru pudru

1/2 filiżanki herbaty

skórka z połowy pomarańczy

laska wanilii

cynamon mielony

2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na parze na biały, puszysty krem. Do kremu z żółtek dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie łączymy go z kremem (mikser na najniższych obrotach). Dodajemy wanilię i cynamon. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Do masy dodajemy skórkę z pomarańczy. W mocnej, gorzkiej herbacie z przyprawami zanurzamy biszkopty. W pucharkach układamy na przemian warstwę biszkoptów i warstwę kremu tak, żeby ostatnią warstwą była warstwa kremu. Deser posypujemy gorzkim kakao.

Sos orzechowy

Składniki:

1 szklanka świeżych, niesolonych orzeszków ziemnych

1/3 szklanki wody

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki brązowego cukru

papryka słodka

chili pieprz cayenne

sok z 1/2 limonki

1/3 szklanka mleka kokosowego

sól morska

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na miazgę tak, aby kawałki orzeszków były wyczuwalne. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy sos przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min.

Sataye z kurczaka

Składniki:

2 nieduże piersi z kurczaka

Marynata:

2 gałązki trawy cytrynowej,

1 łyżeczka chili pieprz cayenne

1 ząbek czosnku

1 łyżka imbiru

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego

skórka i sok z 1/2 limonki

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

kilka łyżek oleju słonecznikowego

2 łyżki sosu rybnego

1 pełna łyżka cukru

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na podłużne kawałki o grubości ok. 0,5 cm. Patyczki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie. Z trawy cytrynowej usuwamy zewnętrzne twarde liście, środek drobno siekamy, drobno siekamy także czosnek. Nasiona kolendry, pieprz ziarnisty i chili podprażamy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, następnie ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Kawałki kurczaka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijamy na mokre patyczki i pieczemy na grillu lub grillowej patelni aż ładnie się zrumienią i nie będą różowe w środku (w zależności od grubości kawałków kurczaka i temperatury grilla może to zająć od kilku do kilkunastu minut).

Należy podawać z sosem orzechowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości