Przepisy kulinarne

Trzy Gracje w kuchni Dzień Dobry Wakacje

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy, jak powiedział prowadzący program Andrzej Sołtysik, trzy Gracje - siostry, które prowadzą blog kulinarny "Menu na weekend". Gdzie nauczyły się gotować? Dlaczego postanowiły dzielić się swoimi przepisami z innymi? W naszej kuchni przygotowałay: naleśniki amerykańskie z brzoskwinią, chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką i kaczkę na kurkach i fasoli szparagowej. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z ich propozycji.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Pancakes z brzoskwiniami

Składniki:

400 g mąki

8 łyżek cukru pudru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

340 ml mleka

2 jajka

80 g masła + 40 g masła do brzoskwiń

340 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)

ziarna z połowy laski wanilii

cukier puder (do posłodzenia serka - do smaku)

5 brzoskwiń

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

listki mięty (do przyozdobienia)

Przygotowania:

Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i roztrzepane jajko zmiksuj na gładką masę. Masło rozpuść w rondelku, a kiedy trochę przestygnie, dodaj do masy i ponownie zmiksuj składniki. Ciasto odstaw na ok. 15 minut. Pancakes smaż na suchej patelni (nie ma potrzeby używać dodatkowego tłuszczu). Jeden naleśnik to niecałe dwie łyżki ciasta - na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta, lekko rozprowadzając je łyżką. Pancakes smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą idealnie zrumienione i lekko wyrosną. Ser przełóż do miseczki, dodaj ziarna wanilii i cukier puder do smaku - wymieszaj łyżką składniki. Pancakes podawaj posmarowane serkiem i przyozdobione ulubionymi owocami. Jeśli lubisz bardzo słodkie śniadania, możesz polać naleśniki roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.

Chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką

Składniki:

200 g bagietki

180 g jogurtu greckiego

180 ml oliwy z oliwek

150 g migdałów (blanszowane)

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki octu winnego

ok. 300 ml schłodzonej wody mineralnej (niegazowanej)

100 g czerwonych porzeczek

pieprz i sól

Przygotowania:

Bagietkę pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski i zalej wodą - po ok. 2 minutach odsącz wodę. Do blendera przełóż bagietkę, migdały, czosnek, a następnie dodaj oliwę z oliwek, ocet winny i jogurt. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość. Następnie dolej wodę i ponownie miksuj. Przełóż chłodnik do lodówki. Po ok. 1 godzinie podawaj chłodnik przyozdobiony świeżymi czerwonymi porzeczkami.

Kaczka podawana na kurkach z fasolą szparagową

Składniki:

4 piersi kaczki (ze skórą)

350 g zielonej (świeżej) fasolki szparagowej

200 g kurek

2 ząbki czosnku

1/2 białej cebuli

120 ml białego wina

2 łyżki masła

świeży tymianek

oliwa z oliwek

pieprz i sól

Przygotowania:

Piersi kaczki wypłucz i natnij. Oprósz solą i pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż piersi kaczki z obu stron, aż się zrumienią. Piersi z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia kaczki, przygotuj fasolkę i grzyby. Fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, podsmaż posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj kurki. Po ok. 3 minutach zalej całość winem, a kiedy odparuje ok. 2/3 płynu dodaj masło i dopraw sos solą i pieprzem. Pierś z kaczki podawaj na fasolce z kurkami, ozdobioną tymiankiem.

Ciasto czekoladowe z owocami

Składniki:

150g gorzkiej czekolady

200g owoców sezonowych (np. maliny, jagody, porzeczki itp.)

100g migdałów w płatkach

4 białka

80g cukru (najlepiej drobnego)

200g śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

100g mascarpone

50g malin i borówek amerykańskich (na wierzch)

2 ząbki gorzkiej czekolady drobno startej (do posypania)

Przygotowania:

Okrągłą blachę o średnicy ok. 22 cm natłuść masłem i wyłóż folią do pieczenia. Czekoladę posiekaj nożem. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając masę). Następnie dodaj owoce, czekoladę i migdały i wymieszaj delikatnie całość. Masę przełóż do blachy, wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Mascarpone utrzyj w misce, a następnie dodawaj stopniowo bitą śmietanę, cały czas delikatnie mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy, przełóż ją na ciasto - równo rozsmaruj. Ułóż owoce i oprósz startą czekoladą. Ciasto powinno chwilę poleżeć w lodówce (co najmniej godzinę).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości