Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN Online
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z truskawkami. Czerwiec to miesiąc, w którym tych owoców jest wiele i są już niedrogie, a do tego soczyste i słodkie. Sprawdź, jak przygotować budyń, ciasto i biszkopt z truskawkami. 

Budyń z truskawkami, kokosem i bzem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g masła,
    • 250 g cukru,
      • 2szt cukru wanilinowego,
        • 8 żółtek,
          • 300 g mąki,
            • 50 g skrobi kukurydzianej,
              • szczypta soli,
                • proszek do pieczenia,
                  • 2 łyżki mąki pszennej,
                    • 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu,
                      • 2 szkl mleka,
                        • 500 g truskawka,
                          • 120 g wiórek kokosowych,
                            • kwiaty czarnego bzu,
                              • syrop z kwiatów czarnego bzu.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Z mąki pszennej, masła, żółtek, cukru i cukru wanilinowego z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto kruche, którym wykładamy blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem, ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni 15-20 minut.
                                  1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, mąkę łączymy z syropem, żółtkami, skórką z cytryny i sokiem cytrynowym.
                                    1. Dodajemy do gotującego się mleka, powstanie nam budyń, który troszkę tylko schładzamy i wykładamy na podpieczony spód.
                                      1. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kiedy tylko będą sztywne, nie przerywając ubijania, dodajemy cukier drobny i ubijamy, aż białka będą szkliste i będą się dosłownie błyszczeć.
                                        1. Kiedy tak się stanie, dodajemy już ręcznie i delikatnie mieszając wiórki kokosowe, które proponuję wcześniej podsuszyć na patelni i zmiksować w malakserze na drobniejsze cząstki.
                                          1. Na budyń wykładamy truskawki, na wierzch truskawek ubite białka z kokosem.
                                            1. Pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni.

                                              Ciasto z truskawkami, migdałami i miętą - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 350 g mąki,
                                                • 50 g czekolady gorzkiej,
                                                  • 100 g płatków migdałów,
                                                    • 200 g masła,
                                                      • 4 żółtka,
                                                        • szczypta soli,
                                                          • świeża mięta,
                                                            • 500 g truskawek,
                                                              • 100 g cukru,
                                                                • skórka z cytryny.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. W malakserze miksujemy mąkę wraz z czekoladą i miętą.
                                                                    1. Dodajemy masło, żółtka, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto kruche które wykładamy na pergamin wcześniej wysypanym płatkami migdałowymi.
                                                                      1. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła.
                                                                        1. Połowę truskawek miksujemy i łączymy z budyniem oraz cukrem.
                                                                          1. Na rozwałkowane ciasto rozkładamy porcje musu truskawkowego, na wierzch wykładamy cząstki truskawek.
                                                                            1. Zakładamy brzegi do wewnątrz, tworząc nierówną koronę.
                                                                              1. Ciasto wypiekamy w temp. 200 stopni przez około 25 minut. 

                                                                                Biszkopty z truskawką i rabarbarem - przepis krok po kroku

                                                                                Składniki:

                                                                                • 2 łodygi rabarbaru,
                                                                                  • 100 ml soku jabłkowego,
                                                                                    • 500 g truskawek,
                                                                                      • 4 op. Biszkoptów podłużnych ,
                                                                                        • 800 g sera mascarpone,
                                                                                          • 8 żółtek,
                                                                                            • bazylia świeża,
                                                                                              • 50 g cukru,
                                                                                                • 2szt cukru wanilinowego,
                                                                                                  • 200 g czekolady białej.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Rabarbar kroimy w cienkie paski, sok zagotowujemy z cukrem.
                                                                                                      1. Dodajemy rabarbar, chwila gotowania i gotowe.
                                                                                                        1. Połowę truskawek miksujemy, łączymy z syropem przestudzonym.
                                                                                                          1. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Łączymy z mascarpone.
                                                                                                            1. Biszkopty nasączamy w syropie, układamy w prostokątnej blaszce.
                                                                                                              1. Na biszkopty wykładamy mascarpone, truskawki krojone w paski, posypujemy tartą czekoladą.
                                                                                                                1. Przekładamy 2-3 warstwy do momentu wykorzystania wszystkich składników. 

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości