Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Truskawki na słodko i... słono. Przygotuj wytrawną sałatkę, grillowaną wątróbkę lub kurczaka z truskawkami. Na deser zaserwuj tartę z owocami. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy.

Grillowana wątróbka z sosem truskawkowym

Składniki na wątróbkę z truskawkami:

  • 500 g wątróbki z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
      • ½ łyżeczki majeranku suszonego
        • ½ łyżeczki tymianku suszonego
          • Mąka do obtoczenie wątróbki
            • Mleko do moczenia wątróbki
              • 6 kromek chałki
                • 50 ml oleju rzepakowego
                  • garść rukoli

                    Składniki do sosu truskawkowego:

                    • 15 truskawek
                      • 1 łyżka oliwy z oliwek
                        • 1 łyżka octu balsamicznego malinowego
                          • 1 gałązka świeżej bazylii
                            • 1 łyżka miodu

                              Sposób przygotowania wątróbki z sosem truskawkowym:

                              Wątróbkę dobrze myjemy, wycinamy błonki, dzielimy na kawałki i moczymy w mleku około 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dorzucamy truskawki i dolewamy miód. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy ocet, pieprz i bazylię. Po chwili zdejmujemy z ognia i blendujemy sos.

                              Odcedzoną wątróbkę przyprawiamy pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Obtaczamy mąką i smażymy według uznania (podczas smażenia solimy wątróbkę). Na tej samej patelni smażymy delikatnie chałkę.

                              Umytą wcześniej rukolę układamy na talerzu. Na niej grzankę, a następnie usmażoną wątróbkę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym i odrobiną octu balsamicznego.

                              Grzegorz Zawierucha

                              Nóżki z kurczaka z truskawkowym sosem barbecue

                              Składniki na kurczaka z sosem truskawkowym:

                              • 6 nóżek z kurczaka
                                • ½ łyżeczki słodkiej papryki
                                  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
                                    • ½ łyżeczki kurkumy
                                      • Sól i pieprz do smaku
                                        • ½ łyżeczki suszonego majeranku

                                          Składniki do sosu barbecue:

                                          • ¼ papryczki habanero
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 2 łyżki świeżego startego imbiru
                                                • 2 szklanki świeżych truskawek
                                                  • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                    • 1 łyżka sosu sojowego
                                                      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
                                                        • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                          • sól i pieprz do smaku

                                                            Sposób przygotowania kurczaka z sosem truskawkowym:

                                                            Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone habanero, czosnek i starty imbir. Po chwili dodajemy truskawki. Smażyć około 6-7 minut. Następnie dodajemy sos sojowy, Worcesteshire i musztardę. Chwilę gotujemy, aż składniki dobrze się połączą. Czekamy do wystygnięcia i blendujemy.

                                                            Ponownie wrzucić na patelnię i doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do około 240 stopni. Piec nóżki bez przykrycia około 40-45 minut. Po koniec pieczenia polać mięso małą ilością sosu. Resztę sosu podawać jako dip.

                                                            Grzegorz Zawierucha

                                                            Sałatka z truskawkami, awokado i kozim serem

                                                            Składniki na sałatkę z truskawkami, awokado i kozim serem:

                                                            • 2 avocado
                                                              • 200 g truskawek
                                                                • garść rukoli
                                                                  • ser kozi typu brie
                                                                    • 50 gr niesolonych pistacji

                                                                      Składniki do sosu sałatkowego:

                                                                      • 3 łyżki oliwy z awokado lub oliwy z oliwek
                                                                        • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                          • łyżeczka soku z limonki
                                                                            • sól i pieprz do smaku

                                                                              Sposób przygotowania sałatki z truskawkami, awokado i kozim serem:

                                                                              Na suchej patelni podprażyć pistacje. Umyte truskawki przekroić na pół. Awokado obrać i pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę. Ułożyć składniki na talerzu i polać wcześniej zmieszanymi składnikami do sosu. Na końcu posypać podprażonymi pistacjami.

                                                                              Tarta z truskawkami, ananasem i kokosem

                                                                              Składniki na ciasto kruche:

                                                                              • 250 g mąki pszennej
                                                                                • 150 g zimnego masła
                                                                                  • ½ łyżeczki drobnej soli
                                                                                    • 1 jajko
                                                                                      • 1 łyżka zimnej wody lub mleka

                                                                                        Składniki na krem do ciasta:

                                                                                        • 400 ml mleczka kokosowego
                                                                                          • 4 żółtka
                                                                                            • 40 g cukru
                                                                                              • 50 g skrobi kukurydzianej
                                                                                                • 2 łyżki rumu
                                                                                                  • ½ świeżego ananasa
                                                                                                    • 250 g truskawek

                                                                                                      Sposób przygotowania tarty z truskawkami:

                                                                                                      Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy, uformujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować do formy ok. 26 cm i nakłuć widelcem. Piec 15 minut.

                                                                                                      W międzyczasie zagotować w rondelku mleczko kokosowe. W osobnej miseczce ubijamy żółtka z cukrem i skrobię kukurydzianą. Po czym powoli wlewamy do niej gorące mleczko kokosowe i dodajemy rum. Gotową masę wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia. Za zimną już masę układamy świeżo pokrojone truskawki i plastry ananasy o średnicy około 2 mm.

                                                                                                      Grzegorz Zawierucha

                                                                                                      Kurczak z truskawkową bazylią

                                                                                                      Składniki na kurczaka z truskawkową bazylią:

                                                                                                      • 3 piersi z kurczaka
                                                                                                        • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                          • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
                                                                                                            • ½ łyżeczki suszonej bazylii
                                                                                                              • ½ łyżeczki słodkiej papryki
                                                                                                                • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
                                                                                                                  • ½ łyżeczki soli
                                                                                                                    • ½ łyżeczki pieprzu
                                                                                                                      • 2 szklanki świeżych truskawek
                                                                                                                        • 1 szklanki pokrojonej świeżej bazylii
                                                                                                                          • 3 łyżki octu balsamicznego

                                                                                                                            Sposób przygotowania kurczaka z truskawkową bazylią:

                                                                                                                            Piersi kurczaka doprawić solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką. Delikatnie skropić oliwą (jeśli będą za grube, należy je lekko rozbić). Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kilka minut zgniecione ząbki czosnku, po chwili zdejmujemy je z ognia. Następnie, na tej samej patelni, smażymy piersi około 3-5 minut, aż uzyskają złocisty kolor.

                                                                                                                            Na talerzu ułożyć kolejno pierś, zmieszane truskawki z bazylią i oliwą. Doprawić solą, pieprzem i polać octem balsamicznym.

                                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                                            Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud

                                                                                                                            Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

                                                                                                                            Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości