Truskawki marynowane - owocowa przyjemność

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował owocowo-kwiatowe smakowitości. W menu znalazły się: czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa, syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii, truskawki marynowane oraz filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem.

Czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa

Składniki:

500 g truskawek

10-15 listków bazylii

Kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g kakao

100 g chłodnego masła

50 cukru pudru

2 żółtka

Krem:

4 żółtka

100 g cukru

25 g mąki kukurydzianej

350 ml mleka

3 posiekane łyżki bazylii

Przygotowanie:

Ciasto

Mąkę wymieszaną z kakao przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy palcami, dodając cukier, aż powstanie kruszonka. Żółtka mieszamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do mąki z masłem. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche możemy dodać łyżkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na okrąg o średnicy 25 cm. Umieszczamy w natłuszczonej formie do tarty o średnicy 22 cm. Dociskamy, aby ciasto dokładnie przylegało do formy. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 6-10 minut. Następnie zdejmujemy papier i dopiekamy kolejne 5 minut (jeśli będziemy wypełniać tartę bardzo płynnym kremem, możemy przed dopiekaniem ciasto posmarować roztrzepanym białkiem).

Krem

Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z kremem aż powstanie kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy.

W tym czasie gotujemy na wolnym ogniu mleko. Gdy się zagotuje, dolewamy powoli do żółtek cały czas mieszając. Dodajemy bazylię i mieszamy. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy prze chwilę, cały czas mieszać aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miski i zostawiamy do schłodzenia.

Na podpieczony spód tarty wylewamy krem i równo go rozprowadzamy. Truskawki kroimy w plasterki i wbijamy jeden obok drugiego w krem aż zapełni się cała powierzchnia tarty. Następnie w niektóre miejsca pomiędzy truskawkami wkładamy listki bazylii.

Syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii

Składniki:

1 kg cukru

2 cytryny

1 łyżka kwasku cytrynowego

1 laska wanilii

Ok. 40 kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Cukier, przepołowione cytryny, kwasek cytrynowy zalewamy 2 l wody. Laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż. Końcówką noża wyjmujemy nasiona, które odkładamy. Laskę dodajemy do garnka, całość gotujemy na wolnym ogniu aż zredukuje się o połowę. W tym czasie czyścimy kwiaty bzu. Potrząsamy nimi i zanurzamy w wodzie, aby mieć pewność, że nie ma w nich robaczków.

Gdy syrop zredukuje się o połowę, zdejmujemy z gazu i dodajemy przygotowane kwiaty bzu, i delikatnie mieszamy. Odstawiamy aż całość ostygnie. Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Przelewamy do wyparzonej butelki, dodajemy laskę wanilii oraz odłożone nasionka. Aby przygotować orzeźwiający napój, musimy wymieszać z zimną wodą 1:5.

Truskawki marynowane

Składniki:

500 g truskawek

50 ml octu balsamicznego

2 łyżki posiekanej mięty

10 ziaren zielonego pieprzu

50 ml octu jabłkowego

1 papryczka chili

1 torebka nasienna kardamonu

Sos:

200 g białej czekolady

200 g śmietany kremówki 30%

250 g mascarpone

Posypka:

200 g ciasteczek oreo

Przygotowanie:

Truskawki kroimy na połówki. Jeśli są duże, to na ćwiartki. Przekładamy do dwóch misek. Do jednej wlewamy ocet balsamiczny, posiekaną miętę i rozgniecione ziarenka pieprzu. Do drugiej dodajemy ocet jabłkowy, drobno posiekaną papryczkę chili i lekko rozgniecione nasiona kardamonu. Mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby się zamarynowały.

Sos

Czekoladę rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dodajemy śmietanę i mieszamy, pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy na gładki krem.

Ciasteczka miksujemy w robocie kuchennym aż powstanie pył.

Do miseczek nakładamy krem, na górę truskawki i całość posypujemy zmiksowanymi ciasteczkami.

Filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem

Składniki:

2 filety drobiowe (najlepiej ze skórą)

2-3 łyżki klarowanego masła

1 pęczek rzodkiewek

2 łodygi rabarbaru

2-3 łyżki masła

sok z cytryny

1 łyżka cukru

sól

pieprz

Przygotowania:

Jeśli mamy filety ze skórą, to nacinamy lekko od strony skóry i wkładamy na 30 minut do solanki zrobionej z 500 ml wody i łyżki soli.

Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy, zaczynając od strony skóry na zimnej patelni. Podkręcamy temperaturę pod patelnią i czekamy aż skóra będzie chrupiąca. Odwracamy mięso. Dodajemy klarowane masło i smażymy z drugiej strony. Masłem polewamy filety z góry. Mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 110 st. C na 10 minut.

W tym czasie na tej samej patelni podsmażamy rzodkiewki i rabarbar pokrojony na kawałki podobnej wielkości co rzodkiewki. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Warzywa wykładamy na talerz a na wierzchu układamy filet.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"