Trufle - smakołyk kuchni bezglutenowej

W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.

Trufle amarantusowo-chałwowe

Składniki:

4 łyżki tahini

3 łyżki syropu z agawy

ok. 8 łyżek ekspandowanego amarantusa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, uformować kuleczki, ewentualnie obtoczyć je w sezamie i odłożyć, by wystygły.

Sezamki słonecznikowe

Składniki:

200 g ziaren słonecznika (łuskanych)

4 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru

2-3 łyżki bezmlecznej margaryny

3 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie:

Margarynę roztopić z mlekiem i cukrem, mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziarna, wymieszać. Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Piec ok. 20 min. w 175 st. C. Pokroić na batoniki.

Pieczone owoce pod pianką

Składniki:

paczka białych pianek marshmallow

1 banan

maliny (mogą być mrożone)

jagody (mogą być mrożone)

1 brzoskwinia

Przygotowanie:

Owoce pokroić w kawałki i włożyć do żaroodpornych, niedużych naczyń. Na wierzch położyć kilka pianek, całość wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 2-3 minuty.

Budyń jaglany z sosem z suszonych owoców

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

szklanka mleka roślinnego (najlepiej ryżowego)

syrop z agawy

szklanka mieszanych owoców suszonych (niesiarkowanych!): fig, moreli, rodzynków, daktyli, żurawiny

filiżanka masła klarowanego

filiżanka wody

4 łyżki syropu z agawy lub daktyli

duża szczypta cynamonu

miąższ z 1/4 laski wanilii

Przygotowanie:

Owoce pokroić w kawałki, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem (masa musi nabrać budyniowej konsystencji). Dosłodzić budyń do smaku. Sos: masło rozpuścić, dodać syrop i przyprawy, a następnie osączone owoce. Gotować na małym ogniu 3-5 min. Budyń podawać udekorowany sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości