Tortilla. Idealna na majowy piknik

Paprykarze drożdżowe z rozmarynem, batony rabarbarowe oraz tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami - te przysmaki idealnie pasują do spontanicznego piknika majowego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Maja Hyży i Andrzej Polan.

Paprykarze drożdżowe z rozmarynem

Składniki:

1 kg mąki

200 ml Oliwy

150 ml mleka

300 ml wody

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

100 g drożdży

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Farsz:

4 papryki czerwone

2 cebule czerwone

rozmaryn świeży lub suszony

100 g orzechów laskowych

pieprz

sól

1 jajko

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę. Jeszcze rozmaryn, orzechy laskowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na drożdżowe placki i pieczemy w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 min.

Batony rabarbarowe

Składniki:

2 op. ciasta francuskiego

4 laski rabarbaru

2 op. cukru wanilinowego

4 jajka

Przygotowanie:

ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy na paski, każdym paskiem owijamy rabarbar, kroimy na krótsze kawałki, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem wanilinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, pieczemy ok. 15 min.

Tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami

Składniki:

1 pęczek szparagów zielonych

4 ziemniaki gotowane młode

50 masła

1 pęczek cebuli dymki

1 pęczek koperku

3 plastry szynki dojrzewającej

10 jajek

2 łyżki jogurtu greckiego

1 op. pomidorów cherry

50 g sera dojrzewającego typu bursztyn

Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy cebulę dymkę, pokrojoną drobno szynkę dojrzewającą. Dodajemy pokrojone łodyżki szparagów, łebki odstawiamy. Następnie dodajemy pokrojone na plastry gotowane ziemniaki, a na sam już koniec pomidorki. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy przesmażone warzywa, posiekany drobno koperek, mieszamy i przekładamy na patelnię. Łyżką odsuwamy od brzegów omleta, tak aby masa ze środka spływała na brzegi, w ten sposób omlet będzie się dosmażał idealnie. Kiedy tylko omlet będzie prawie gotowy, wierzch posypujemy tartym serem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości