Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami według przepisu Bartka Boratyna

Tort Berlina
Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami według przepisu Bartka Boratyna
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły winogrona. Owoce te zbierane są od połowy sierpnia do połowy października. Z tej okazji Bartek Boratyn przygotował przepyszne dania z wykorzystaniem winogron. Sprawdź, jak zrobić Tora Belina, czyli włoskie ciasto z winogronami.

Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ciemnych, drobnych winogron
    • 90 g miękkiego masła
      • 100 g cukru pudru
        • 2 duże jajka
          • 60 ml mleka
            • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
              • 250 g mąki pszennej
                • łyżeczka proszku do pieczenia
                  • szczypta soli

                    Sposób przygotowania Torta Berlina

                    1. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz pastę waniliową.
                      1. Do utartego masła z jajkami dodajemy mąkę oraz wszystkie pozostałe sypkie składniki.
                        1. Na końcu dodajemy mleko i miksujemy do powstania gładkiej masy.
                          1. Winogrona myjemy i osuszamy.
                            1. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o średnicy 20 cm, na papier do pieczenia.
                              1. Na ciasto wykładamy osuszone winogrona, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
                                1. Pieczemy w temp. 180 st. ok 35/40 min, sprawdzając, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest jeszcze mokry wydłużamy czas o kolejne 5/10 min.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Bartek Boratyn

                                  Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości