Tort orzechowy – przepis na wyborne ciasto z masą kawową lub mascarpone

Tort orzechowy z masą z mascarpone
Kerry Elsworth / EyeEm / Getty Images
Źródło: EyeEm
Orzechy to pyszne i zdrowe przekąski, ale mogą być też bazą deserów. Za rarytas uchodzi zwłaszcza tort orzechowy, który łączy delikatny i puszysty biszkopt z aksamitnym kremem o intensywnym i charakterystycznym, orzechowym smaku. Sprawdź, jak upiec tort orzechowy.

Przepisów na tort orzechowy jest bardzo wiele, dlatego ciężko jest wskazać jeden, który można uznać za uniwersalny. Wypróbuj nasze propozycje i zdecyduj, który smakuje CI najbardziej!

Orzech – baza tortu orzechowego

Nie od dziś wiadomo, że orzech to doskonały składnik wszelkiego rodzaju dań słonych i słodkich. Spotkać go można w kuchniach: amerykańskiej, polskiej, włoskiej, gruzińskiej czy nawet indyjskiej. Potrawy bazujące na orzechach są nie tylko smaczne, ale również prozdrowotne (m.in. ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika pokarmowego).

W zależności od potrawy wykorzystuje się różne rodzaje orzechów, jednak w przypadku ciast i tortów zazwyczaj stosuje się drobno mielone orzechy włoskie , które posiadają bardzo wyrazisty smak.

Tort orzechowy – niezbędne składniki

Do przygotowania tortu na bazie orzechów potrzebować będziemy trzech biszkoptów, kremu oraz dodatków smakowych i do dekoracji.

Składniki na jeden biszkopt:

· 3 łyżki cukru,

· 2 jaja,

· 2 łyżki mąki tortowej,

· 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,

· łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

· 200 g masła,

· 2 jaja,

· 100 g cukru,

· 100 g zmielonych orzechów włoskich.

Dodatki:

W wielu przepisach stosuje się płatki kokosowe bądź wiórki. Inni polewają wierzch tortu masą czekoladową i dekorują np. wiśniami. Oczywiście dodatki każdy z nas może dobrać sobie indywidualnie.

Przepis na pyszny tort orzechowy – przygotowanie

Gdy wszystkie składniki mamy już przyszykowane, możemy przystąpić do przygotowania biszkoptu i kremu.

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka (najlepiej pojedynczo) i mieszamy, aż konsystencja ciasta będzie półpłynna. Do składników mokrych dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki (wtedy biszkopt jest bardziej napowietrzony). Wykładamy ciasto na tortownicę i umieszczamy we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia to ok. 25 minut.

Krem:

Do naczynia wbijamy jaja, dodajemy cukier, orzechy i wszystko delikatnie mieszamy mikserem. Aby ułatwić łączenie się składników, warto zadbać o to, aby były w temperaturze pokojowej. Po uzyskaniu jednolitej masy miksujemy ją jeszcze przez ok. 5 minut, aż stanie się dość gęsta, dzięki czemu później dobrze pokryje biszkopty. Gdy już zgęstnieje, dodajemy do niej masło i wszystko ponownie dokładnie mieszamy.

Powstałym kremem przekładamy ostudzone biszkopty i wykańczamy wierzch i boki ciasta. Aby tort dobrze się prezentował, warto udekorować go wiórkami kokosowymi bądź startą czekoladą czy wiśniami.

Wariacje kulinarne na temat tortu orzechowego

Propozycji przygotowania pysznego tortu orzechowego jest naprawdę bardzo dużo, a kilka pomysłów znajdziesz poniżej.

Tort orzechowy z mascarpone

W tym wypadku do kremu dodaje się również ok. 100–200 g serka mascarpone i aromatu waniliowego. Tak przygotowane ciasto będzie różnić się od oryginalnego przepisu, jednak zdecydowanie tort orzechowy z mascarpone zaskoczy wszystkich niepowtarzalnym smakiem.

Tort orzechowy z masą kawową

Kolejną propozycją jest dodatek kawy. Wielu stosuje tutaj zwykły napar, dodając go podczas miksowania kremu. Ważne, aby był zimny, gdyż wtedy umożliwi to uzyskanie kremu o odpowiedniej konsystencji.

Tort orzechowy z masą czekoladową

Połączenie orzechów i czekolady jest powszechnie znane i lubiane. Aby przygotować krem, należy dodać do niego podczas miksowania pokruszonej czekolady. Tort orzechowy z masą czekoladową przypadnie do gustu każdemu, ponieważ w zależności od indywidualnych upodobań wykorzystana do przepisu czekolada może być gorzka, mleczna czy nawet biała.

Dekoracja tortu orzechowego

Przygotowanie samego biszkoptu i kremu to nie wszystko. Tort orzechowy, podobnie jak wszystkie inne torty, wymaga przyozdobienia. Dekoracja ciasta odgrywa szczególną rolę , zwłaszcza jeśli tort orzechowy przygotowywany jest na urodziny, rocznicę czy inną ważną okazję. W przypadku tortów orzechowych ciekawym pomysłem jest umieszczenie na wierzchu ciasta połówek orzechów włoskich.

Jeśli jednak chcemy uzupełnić czymś smak orzechów, warto posypać tort posypką cukrową bądź położyć na wierzch owoce, np. wiśnie lub czereśnie, które idealnie łączą się smakiem z masą orzechową.

Do dekoracji wykorzystać można również wcześniej wspomniany krem na bazie serka mascarpone. Wystarczy użyć odpowiedniego narzędzia, aby krem zamienił się w atrakcyjną dla oka dekorację ciasta, które przygotowane w taki sposób idealnie nadaje się na zwieńczenie uroczystych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.

Zobacz film: Kremy do tortów.

Zobacz film: Kremy do tortów. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości