Materiał promocyjny

Tofu to coś więcej niż ser

To historia, kultura i tradycja, to smak i aromat Azji, który zadomowił się w najróżniejszych zakątkach globu. W samej Japonii jest ponad 38 tysięcy warsztatów, w których wyrabia się tofu.

Zimowa sałatka z tofu i z boku

Składniki:

kilka plasterków bio boczku

kostka tofu – miękkiego

pieczona główka czosnku

1 -2 ząbki świeżego czosnku

pół pęczka natki pietruszki

garść kiełków słonecznika

sok z cytryny

oliwa

łyżka musztardy francuskiej

pieprz, sól

bagietka

olej do głębokiego smażenia

jarmuż, suszone pomidory, pieczarki szpinak i boczniaki

Przygotowanie:

Często stosuje mięso jedynie jako dodatek, który uzupełnia danie i nadaje mu wyjątkowego smaku. Z umiarem – to moja taktyka. To danie jest aliansem dwóch pozornie nie pasujących do siebie składników. Tofu i mięso? A jednak. Intensywne w smaku mocne połączenie smażonego tofu i aromatycznego boczku. Do tego chrupiące kiełki kwaskowate pomidory i pachnące grzyby, natka i szpinak odświeżają i dodają powabu. Spróbujcie! Tofu kroimy w kostkę i smażymy by stało się chrupkie (moi wietnamscy znajomi pewnie usmażyliby je na głębokim tłuszczu – wybór należy do Was). Boczek drobno siekamy i smażymy na suchej patelni Ew. z odrobiną oliwy. Kiedy "kubańczyk" będzie już chrupiący, łączymy go z usmażonym i osuszonym na ręczniku tofu. Część tłuszczu możemy odlać by odchudzić danie.

Czas na dodatki – do miski dorzucamy kiełki słonecznika, mogą być też pestki, obrany pieczony czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, łyżkę musztardy francuskiej, czasem grillowane grzyby i sparzony młody jarmuż lub szpinak. Rzecz jasna, także oliwę lub dobry olej lniany, pieprz i sól – i gotowe – moje ulubione smaki 5 w jednym!

Niech to tofu gęś kopnie! Mięso z gęsią i tofu

Składniki:

4-5 łyżek miso lub bardzo dobrego sosu sojowego

1 kostki tofu

1l wody lub lekkiego nie solonego wywaru warzywnego

1 gęsia pierś najlepiej

4 cm białej części pora

4 cm marchewki

dymka

prażony sezam

ewentualnie mała miseczka glonów Wakame

Przygotowanie:

Tłuszcz na piersi nacinamy poprzecznie, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni kilka minut tłuszczem do spodu do lekkiego zrumienienia. Teraz druga strona – jeszcze moment. I do pieca na max 15 minut (możemy ją jeszcze lekko natrzeć mieszanką oleju miodu i czosnku). Kiedy nasz ptaszek jest w piecu. Namaczamy Wakame, marchew i pora kroimy w zapałkę, wodę gotujemy dodajemy warzywa, tofu i miso rozprowadzone w niewielkiej ilości płynu. Kiedy pierś jest upieczona wyciągamy ją z pieca i pozawalamy odpocząć parę minut. Zupę ściągamy z ognia by jej nie gotować. Serwujemy zupkę w miseczkach z tofu krojonym w kostkę, kaczką w drobne płatki, siekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Pyszności.

Pijane tofu

Składniki:

200 g twardego tofu

3 łyżki sosu sojowego najlepiej ciemny

2 łyżki wytrawnego sherry ale może być polskie cherry też smaczne

2 łyżeczki brązowego cukru

1 starty ząbek czosnku

1 łyżka startego imbiru

1 łyżeczki przyprawy pięciu smaków (do kurczaka)

Pieprz świeżo mielony

6 grzybów shiitake suszonych lub świeżych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 duży szczypior a najlepiej dymka

2 łyżki oleju

listki kolendry do przybrania

makaron jajeczny najlepiej taki jak do zupek

Przygotowanie:

Tofu osączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i rozłożyć w płaskim naczyniu. W miseczce wymieszać sos sojowy z sherry, cukrem, czosnkiem, imbirem, przyprawą pięć smaków, pieprzem. Dodać tofu, dokładnie wymieszać i marynować około 30 minut. Tofu osączyć z marynaty, marynatę zachować. W tym czasie, jeśli grzyby są suszone, zalać ciepłą wodą i moczyć 20-30 minut. Następnie grzyby osączyć, a kapelusze pokroić na paski. Do miseczki wlać kilka łyżek wody, w której były moczone grzyby. Dodać marynatę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Dymkę pokroić na piórka, szczypior na kawałki długości 2,5 cm i oddzielnie odłożyć. W woku rozgrzać olej. Włożyć tofu i ciągle mieszając, smażyć 2-3 minuty, aż się zarumieni. Wyjąć z woka i odłożyć. Do woka włożyć grzyby razem z dymką i ciągle mieszając, smażyć 2 minuty. Podlać marynatą z mąką ziemniaczaną, gotować około 1 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać tofu i posypać szczypiorem. Podgrzewać na wolnym ogniu 1-2 minuty. Potrawę przybrać listkami bazylii i zaraz podawać z makaronem wymieszanym z tofu na patelni.

Ciasteczka z tofu i kanadyjskim listkiem

Składniki:

200 g tofu

2 jaja

Około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej

szczypta proszku do pieczenia

200 g mleczka kokosowego

1 limonka

cukier wanilinowy

odrobina cynamonu

100 ml syropu klonowego

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Z jaj, mąki, proszku do pieczenia, cukru i cynamonu zrobić ciasto, jak na racuchy, a następnie dodać tofu i ponownie ale delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut i w tym czasie rozgrzać tłuszcz do temperatury około 120 stopni. Dwiema łyżkami formować kulki i wrzucać na olej. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i podawać obficie polane syropem klonowym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości