Przepisy kulinarne

Tłusty czwartek. Grzeszymy!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem. Ale, by pościć trzeba najpierw się troszkę nagrzeszyć. My zatem grzeszymy. A do grzechu namówiliśmy Darię Ładochę. Muffinowe pączki z sosem toffee i orzechami w miodzie, serowe oponki oraz florentynkę porzeczkową.

MUFFINOWE PĄCZKI z SOSEM TOFFEE I ORZECHAMI W MIODZIE

Składniki

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 gałki muszkatułowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka ORAZ: około 60 g masła, roztopionego 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko).Łączymy razem i mieszamy łyżką lub widelcem. Formę do muffinek należy wysmarować masłem i bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia należy sprawdzać ciasto wykałaczką.

Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

SOS TOFFEE

Składniki:

1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła opakowanie orzechów ziemnych w miodzie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i podgrzewać około 15 do 20 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać orzechy lekko potłuczone w moździerzu

SEROWE OPONKI

Składniki:

0,5 kg sera półtłustego na wagę 0,5 kg mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka sody oczyszczonej olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce – nie zagniatać. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Szklanką wycinać kółka a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem, tak by powstała oponka. Olej podgrzać w głębokiej patelni lub w woku i smażyć oponki na złoty kolor. Najlepiej odwrócić je wykałaczką, tak by z dwóch stron były równo usmażone.

FLORENTYNKA PORZECZKOWA

Składniki:

Składniki na dużą blachę 240 gr mąki orkiszowej lub pszennej 160 gr masła (do wyrobienia ciasta) 75 gr cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury porzeczkowej 70 gr masła (do nadzienia) 60 gr cukru 140 płatków migdałowych 3 spore łyżki miodu 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie:

Z mąki, masła do wyrobienia ciasta, cukru pudru, żółtek oraz łyżki śmietany wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nastawionym na 170 stopni z funkcją termoobiegu. W tym czasie resztę składników (oprócz konfitury) umieszczamy w rondlu z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i smarujemy konfiturą (spód powinien być jeszcze ciepły). Gotowe nadzienie smarujemy na podpieczonym spodzie i z powrotem umieszczamy w piekarniku na około 10-12 minut (ta sama temperatura i funkcja termoobiegu co poprzednio). Po wyjęciu z piekarnika należy podzielić je na upragnione kawałki: drobne kwadraty, koła, prostokąty. Ciasto powinno być jeszcze ciepłe.

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości