Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami - przepis Damiana Kordasa

Deser tiramisu według przepisu Anity Włodarczyk
Tiramisu Anity Włodarczyk
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Budyń to tak pyszny i uniwersalny deser, że doczekał się swojego święta. 31 marca obchodzony jest Światowy Dzień Budyniu. Z tej okazji budyniowymi przepisami podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami? Sprawdź przepis.
Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami - składniki
  • ciasteczka, biszkopciki okrągłe
    • amaretto
      • mleko
        • 0,5 kg mrożonych malin
          • świeże maliny

            Budyń czekoladowy:

            • 2 szklanki mleka
              • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
                • 2 łyżki cukru
                  • 2 żółtka
                    • 1 łyżka masła
                      • 2 łyżki kakao

                        Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami – sposób przygotowania

                        1. Biszkopciki nasączaj w amaretto połączonym z mlekiem i przekładaj je na dno salaterek.
                          1. Teraz przygotuj budyń: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i kakao, a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę.
                            1. Maliny zagotuj w rondelku z łyżką cukru, aż zaczną się rozpadać.
                              1. Na przygotowane biszkopty przełóż krem budyniowy, na niego maliny i powtórz całą warstwę raz jeszcze. Na wierzchu połóż świeże maliny.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Damian Kordas

                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości