Materiał promocyjny

Tatarowe trio według Józka

Joseph Seeletso przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN tatara. Polecamy, bo był bardzo smaczny!

Tatarowe trio według Józka

Składniki:

200 g polędwicy wołowej

2 łyżeczka posiekanej cebuli

1 łyżeczka startego czosnku

4 łyżeczka kawioru

2 łyżka sosu ostrygowego

6 łyżki oleju

2 łyżka tartego chrzanu

1 łyżeczka czerwonej papryki

szczypiorek

Przygotowanie:

Zmiel mięso na najdrobniejszym oczku maszynki, wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut. Wyjmij, wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Nałóż do foremek, odwróć do góry nogami na talerz. Udekoruj kawiorem, szczypiorkiem i papryką. Sos: wymieszaj sos ostrygowy z olejem i chrzanem, schłódź podawaj jako dressing do tatara.

Łosoś ze skorupką z awokado

Składniki:

200 g świeżego fileta z łososia norweskiego

1 limonka (ze startą skórką)

100 g bulwy kopru włoskiego pokorojonej w kostkę

sól, pieprz

olej

sos rybny

2 obrane awokado

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój łososia na 3 plastry tej samej grubości. Potem pokrój w paseczki i drobną kostkę. Skrop olejem, dodaj skórkę i koper włoski. Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Przed samym podaniem dodaj sok z limonki.

Zmiksuj awokado, dopraw solą i pieprzem, podawaj na łososiu. Udekoruj ziołami i kostką z czerwonej papryki.

Tatar z warzyw z dressingiem z miodu i chili

Składniki:

2 łodygi selera naciowego

2 cukinie

2 młode marchewki

2 łyżki posiekanej kolendry

100 g rzodkiewek

2 łyżki czerwonej cebuli posiekanej

4 łyżki ricotty

Przygotowanie:

Pokrój warzywa w kosteczkę, wymieszaj w misce. Dodaj dressing, wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z serkiem ricotta na wierzchu.

Dressing:

1 posiekana papryczka chili

2 łyżki miodu

5 łyżek oleju sezamowego

4 łyżki octu ryżowego

2 łyżki oliwy

sól

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do warzyw.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości