Tarty. Wytrawna z gruszką i słodka z konfiturą

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tarty. Na naszym stole pojawiły się tarty w wersji wytrawnej - z cebulą, serem camembert i gruszką oraz tarta na słodko z konfiturą morelową.

Tarta z cebulą

Składniki:

400 g mąka pszenna

200 g masła

3 żółtka

1 jajko

Sól, pieprz czarny

Tymianek świeży

6 cebuli

200 g tartego sera żółtego

200 g wędzonego surowego boczku

6 jajek

500 ml śmietany 36%

Gałka muszkatołowa

Pieprz, sól

Kminek mielony

Ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie i wypiekamy na złoty kolor. Boczek kroimy na małe kawałki i przesmażamy na patelni. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną cienko i dusimy do miękkości. Dodajemy odważnie przyprawy. Ser żółty łączymy ze śmietaną, jajkami, doprawiamy. Na podpieczony blat wykładamy dobrze uduszoną cebulę z boczkiem, zalewamy śmietaną z jajkami i serem. Pieczemy w temp. 190 stopni około 30 minut.

Wytrawna tarta z gruszką i camembertem

Składniki:

100 g słonych krakersów

300 g mąki

200 g masła

3 żółtka

1 jajko

Szczypta cukru

500 g puree z gruszki

500 g sera ricotta

200 g masła

8 jajek

500 g sera typu camembert

Czarny pieprz, sól, skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Krakersy miksujemy na mączkę, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy szybko ciasto. Masło ucieramy, dodajemy puree z gruszki, jajka, ser ricotta. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojony ser camembert. Przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. wypiekamy w temp. 160 stopni około 45 minut.

Tarta z konfiturą morelową i brzoskwiniami

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

120 g masła

280 g migdałów

280 g cukru

8 jajek

puszka brzoskwiń

300 g moreli suszonych

200 ml wody

1 cytryna

50 g klarowanego masła

100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto opiekamy na pergaminie w temp. 190 stopni. Migdały miksujemy na mączkę. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do mocno ubitych dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Mieszamy z mielonymi migdałami i na koniec dodajemy masło. Wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Morele gotujemy w wodzie, miksujemy na puree i dodajemy skórkę z cytryny i sok. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę morelową, wylewamy ciasto migdałowe i układamy brzoskwinie. Do środka każdej brzoskwini dajemy pozostałą konfiturę. Skrapiamy wierzch masłem klarowanym i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości