Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis Katarzyny Bukowskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis Katarzyny Bukowskiej
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Tartinki to małe kanapeczki jednowarstwowe, na których układa się dodatki. Najbardziej przypominają one tradycyjne polskie kanapki. Sprawdź, jak przygotować tartinki z gruszką i kozim serem z przepisu Katarzyny Bukowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
    • 2 twarde gruszki,
      • 150g sera pleśniowego typu blue,
        • 1-2 garście orzechów włoskich,
          • 2-3 łyżki miodu,
            • 2 garście rukoli,
              • świeżo mielony pieprz.

                Sposób przygotowania tartinek z gruszką i kozim serem

                1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na równej wielkości prostokąty.
                  1. Prostokąty powinny być większe niż wymiary gruszki.
                    1. Pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                      1. Następnie zajmujemy się gruszkami. Kroimy je w pionowe plastry, pozbawiamy gniazd nasiennych, nie musimy gruszek natomiast obierać.
                        1. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego układamy 1-2 plasterki gruszki, następnie kruszymy nieco sera pleśniowego i układamy kilka orzechów.
                          1. Wszystko delikatnie skrapiamy miodem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
                            1. Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut, aż ciasto podrośnie i zrobi się złociste.
                              1. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu każde ciasteczko dekorujemy jeszcze świeżą rukolą.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Katarzyna Bukowska

                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości