Przepisy kulinarne

Tarta z kwiatami cukinii

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W dzisiejszym programie Dzień dobry TVN mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy z cukinii.

Tarta z kwiatami cukinii i nią samą

Składniki:

250 g mąki

150 g masła

sól

Przygotowanie

Z tych składników zagniatamy szybko ciasto, pomagając sobie na początku nożem. Jeżeli pojawi się problem połączenia masła z mąką, proszę dodać troszkę zimnej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wykładamy ciastem formę do tart i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

kwiaty cukinii

1 cukinia

1 mała cebula

2 jaja

ser parmezan tarty

250 ml śmietany 36 %

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z przyprawami i śmietaną. Cukinię kroimy w drobną krostę, a jeszcze lepiej i szybciej ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie. Przesmażoną łączymy z cukinią oraz tartym parmezanem. Na upieczone ciasto wykładamy cukinię z cebulką oraz serem. Rozkładamy kwiaty cukinii i wszystko zalewamy jajkami ze śmietaną. Kwiaty można przed ułożeniem na tartej nafaszerować ricottą ze świeżą miętą lub tymiankiem.

Kwiaty cukinii faszerowane najdelikatniej jak tylko można

Składniki:

kwiaty cukinii

250 g sera ricotta

bazylia świeża

cytryna

50 g sera parmezan

czarny pieprz

Przygotowanie

W miseczce wymieszaj serek, pokrojoną bazylię, permezan oraz dopraw to wszystko solą i czarnym pieprzem. Za pomocą małej łyżeczki nafaszeruj kwiaty cukinii i zwiń tak, jak papierek cukierka.

200 g mąki

250 ml woda gazowanej

Przygotowanie:

Do naczynia wlej wodę gazowaną i za pomocą sitka przesiej do niej mąkę cały czas mieszając. właściwa konsystencja, to konsystencja zbliżona do gęstej śmietany. Nafaszerowane kwiaty maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Koniecznie po upieczeniu układamy je na papierowym ręczniku. Podajemy smacznie na startym ogórku zielonym z miętą, miodem i sokiem z cytryny. I jeszcze kropelki z octu balsamicznego.

Tort na ostro z kurczakiem, rukolą , rocottą i papryką pieczoną

Składniki:

8 naleśników

2 filety z kurczaka

250 g sera ricotta

2 pęczki rukoli

orzeszki piniowe

1 papryka grillowana

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy solą oraz pierzem. Przesmażamy na patelni. Kroimy w cienkie plastry. Ricottę kroimy na drobne na kawałki. Dodajemy orzeszki pinii. Jeszcze papryka pokrojona i wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Cztery naleśniki rozkładamy tak, aby utworzyły jeden płat. Na środku każdego kładziemy naleśnik, który smarujemy farszem z sera i rukoli. Kładziemy kurczaka. Powtarzamy czynność czterokrotnie. Na koniec zawijamy rozłożone naleśniki do środka i wierzch przykrywamy ostatnim. Smarujemy jajkiem dla pewności. Wstawiamy do piekarnika. Podajemy z rukolą na wierzchu i sosem pomidorowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości