Tarta z cukinią – pomysły, przepisy

Tarta z cukinią na czarnej płachcie
DronG / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Cukinia ma bardzo bogate właściwości odżywcze. Sprawdź dlaczego warto jeść cukinię oraz jak łączyć ją z kruchym ciastem, by zrobić smaczną tartę z cukinią!

Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem ba bardzo dużo cennych wartości odżywczych. Do tego można ją przyrządzić naprawdę na wiele sposobów – na przykład do zrobienia sałatki, zapiekanki makaronowej czy leczo. Dzisiaj dowiemy się, jak przygotować oraz dlaczego warto jeść tartę z cukinią . Do cukinii dobrze pasuje ser feta, który podkreśla jej niewyraźny smak, a także por czy pomidory. Tarta z cukinią i fetą jest jedną z najczęstszych połączeń do tego dania. Przekonajmy się dlaczego warto jeść tartę z cukinią.

Cukinia – dlaczego warto dodać ją do tarty?

Nazwa cukinia pochodzi od włoskiego wyrazu “zucchine”, co oznacza mała dynia. Rzeczywiście cukinia swoim kształtem może niektórym przypominać małą dynię, zwłaszcza tą dekoracyjną. To właśnie z Włoch cukinia trafiła do Polski, a dzisiaj jest tutaj jednym z najchętniej i najczęściej uprawianych warzyw. Jeżeli chodzi o uprawę tego warzywa, to istnieją jej trzy rodzaje – zielona, żółta i w paski. Cukinia maksymalnie osiąga 40 cm długości.

Polecamy również tartę pomarańczową:

Zobacz film: Tarta pomarańczowa. Źródło: Redakcja Dzień dobry TVN

Cukinia ma bardzo łagodny i delikatny smak oraz jest lekkostrawna – lekarze pozwalają, by podawać ją już dziecku, które nie skończyło jeszcze roczku. Cukinia w 100g zawiera aż 460 mg potasu, czyli prawie dwa razy więcej niż brokuł, który jest uważany za skarbnicę tego pierwiastka. Potas wspiera prawidłową pracę naszego serca i wspomaga układ krwionośny. W cukinii możemy znaleźć także 33 mg magnezu, który wzmocni nasze mięśnie oraz zrelaksuje i ukoi nasze nerwy. W kabaczku znajdziemy też dużą dawkę witaminy C dbającej o naszą odporność (co jest przydatne zwłaszcza w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym), bo aż 34 mg w 100 g. Znajdziemy w niej także witaminy K, tiaminę, niacynę, kwas foliowy oraz witaminę B6, które głównie dbają o nasz mózg i układ nerwowy. Kwas foliowy dodatkowo powinny jeść kobiety w ciąży, także tarta z cukinią będzie idealnym rozwiązaniem na pyszny obiad czy kolację. Kabaczek jest także idealny dla osób na diecie lub cukrzyków, ponieważ w 100 g zawiera zaledwie 20 kalorii. Brzmi zachęcająco? Zatem dowiedz się, jak prosta w przygotowaniu i pyszna może okazać się tarta z cukinią i serem feta !

Jeśli od fety wolimy mozzarellę lub kozi ser, to możemy skusić się na przygotowanie innej wersji, jakim jest t arta z cukinią i mozzarellą lub tarta z cukinią i serem feta. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, sprawdzi się tarta z cukinią i porem lub tarta z cukinią i pomidorami . Świetnym pomysłem na posiłek jest również tarta z cukinią i kozim serem oraz tarta z ciasta francuskiego z cukinią ! Dla fanów mięsa sprawdzi się tarta z cukinią i kurczakiem – jak widać, opcji jest mnóstwo, więc tarta z cukinią nie może się znudzić! Wtedy w przepisie, który znajdziemy poniżej wystarczy zamienić ser na inny. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej konkretne i mamy ochotę dodać do niego mięso, to możemy także zrobić tartę z cukinią i kurczakiem. Cukinia pasuje do wielu składników, także tylko od nas zależy z czym mamy ochotę ją połączyć oraz jaką tartę stworzyć.

Tarta z cukinią – przepisy

Tarta z cukinią i fetą

Składniki:

Ciasto:

· 200 g mąki pszennej,

· pół kostki masła,

· jajko,

· 2 łyżki wody,

· szczypta soli.

Nadzienie:

· dwie cukinie,

· cebula dymka,

· pęczek szczypiorku,

· 3 jaja,

· 200 ml śmietany kremówki,

· 40 g masła,

· pół kostki sera feta,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ciasto: Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito, a następnie masło pokrojone na małe kawałki, jajko, dwie łyżki wody i płaską łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć cukinię i odkroić końcówki. Można obrać, ale nie trzeba – według upodobania. Pokroić na bardzo drobne kawałeczki albo zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do cukinii soli i pieprzu i wymieszać, a następnie przełożyć na sitko na 15 minut, aby z cukinii spłynęła cała woda. Na patelni rozgrzać 40 g masła, dodać pokrojoną drobno cebulę dymkę, a następnie cukinię. Smażyć chwilę, a następnie odstawić do przestygnięcia. W tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i dokładnie wyłożyć nim formę do naszej tarty. Następnie nakłuć ciasto widelcem i owinąć formę folią aluminiową oraz włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut, a po tym czasie wyjąć formę, zdjąć folię aluminiową i piec kolejne 10 minut. W czasie, kiedy nasze ciasto się piecze możemy przygotować sos do naszego nadzienia. W tym celu weźmy miseczkę i wrzućmy do niej 3 jaja, śmietankę i drobno posiekany szczypiorek, a następnie sól i pieprz. Kiedy nasz spód tarty będzie upieczony, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Po paru minutach na ciasto wylać nadzienie z cukinii, a na to sos z jajek i śmietany. Potem wziąć pół kostki sera feta i pokroić go na drobne kawałki i posypać na górę tarty. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie odstawić na chwilę do przestygnięcia. Tarta z cukinią i serem feta najlepiej smakuje na ciepło . Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości