Aromatyczna tarta z cukinią, kurkami i fasolką szparagową

tarta ze szparagami i łososiem
from_my_point_of_view/Getty Images
Źródło: iStockphoto
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła fasolka szparagowa w roli głównej. Z tej okazji Sebastian Olma pokazał, jak przygotować tartę z fasolką szparagową, cukinią i kurkami. To danie idealnie sprawdzi się jako ciepły obiad i podana na zimno jako przekąska na letnie dni. Sprawdź jego przepis.

Tarta z cukinią, kurkami i fasolką szparagową - przepis krok po kroku

Składniki na kruche ciasto:

  • Mąka pszenna 350 g
    • Cukier puder - 100 g
      • Masło - 200 g
        • Sól - 1 mała łyżka
          • Jogurt naturalny - 2 łyżki stołowe
            • Żółtka - 2 szt.

              Składniki na farsz:

              • Świeże kurki - 250 g
                • Masło - 50 g
                  • Biała cebula - 2 szt.
                    • Fasolka szparagowa - 500 g
                      • Chili w proszku - 1 mała łyżka
                        • Bazylia - 1 mały pęczek
                          • Sól, cukier - 1 mała łyżka
                            • Cukinia żółta i zielona, kabaczek, marchew i bakłażan po 1 szt.
                              • Rukola świeża - 1 małe opak.
                                • Pesto bazyliowe - 1 małe opak.

                                  Sposób przygotowania tarty

                                  Przygotowanie ciasta:

                                  1. Mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło.
                                    1. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja.
                                      1. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.
                                        1. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta.
                                          1. Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.

                                            Przygotowanie farszu:

                                            1. Kurki potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle dodając posiekaną cebulkę i pokrojoną fasolkę szparagową.
                                              1. Gotuj sos tak długo aż zgęstniej a cały płyn odparuję, na koniec dodaj chili w proszku, posiekaną bazylię oraz dopraw solą i cukrem.
                                                1. Warzywa (cukinia zielona i żółta, kabaczek, marchew i bakłażan) potnij za pomocą krajalnicy albo szerokiej obieraczki na cienkie paski, następnie paski przetnij wzdłuż.
                                                  1. Na spód upieczonego ciasta nałóż warstwę sosu kurkowego z fasolką, pocięte warzywa układaj na tarcie tworząc spirale, nie muszą być po kolei, ważne by kolory za każdym razem były inne.
                                                    1. Gotową tarte posmaruj masłem klarowanym, posyp solą i wstaw do piekarnika na 40 minut do temp 185 st.
                                                      1. Wyjmij i gdy lekko przestygnie potnij na cienkie plastry. 

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości