Przepisy kulinarne

Tarta Tatin z karmelizowanych bananów według przepisu Pascala Brodnickiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Pascal Brodnicki
Tarta Tatin

Tarta z pieczonymi bananami to dziecinnie proste danie, które można przyrządzić samemu lub z pociechą. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki przygotował swój autorski przepis na tartę Tatin z karmelizowanych bananów. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Tarta Tatin z karmelizowanych bananów - przepis krok po kroku

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 20 g masła,
  • lody waniliowe lub gęsta śmietana.

Sposób przygotowania tarty Tatin z karmelizowanych bananów

  1. 1Rozgrzać piekarnik do 180 st. C
  2. 2Wysmaruj masłem foremki do tarty i pokryj grubą warstwą brązowego cukru.
  3. 3Z ciasta francuskiego wytnij krążki nieco większe niż foremki.
  4. 4Obierz banany i pokrój je na grube talarki wysokości foremki.
  5. 5Ułóż je równomiernie na foremkę na wierzchu brązowego cukru. Przykryj je ciastem francuskim, zaginając jego brzegi krawędzią do wewnątrz.
  6. 6Piecz przez 20 minut (ciasto powinno być złoto-brązowe). Poczekaj trochę aż tarta wystygnie i odwróć ją na dużym talerzu.
  7. 7Podaj tartę jeszcze ciepłą z lodami waniliowymi lub gęstą śmietaną.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Pascal Brodnicki

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

Pozostałe wiadomości