Przepisy kulinarne

Tarta, kaczka i ostrygi. Przepisy Ani Starmach i Mikołaja Reya na pyszne dania

Przepisy kulinarne


Annę Starmach i Mikołaja Reya gosciliśmy dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Mikołaj Rey wziął udział w programie MasterChef za namową żony. Niestety w siódmym odcinku na dobre pożegnał się z kulinarnym show. Co poszło nie tak? Zobaczcie, jak razem gotują w kuchni Dzień Dobry TVN! Zamieściliśmy także ich przepisy, między innymi, przepis na tartę z białą czekoladą, piersi kaczki w sosie pomarańczowym, zapiekane ostrygi i sałatkę z grzankami kozim serem.

Zdjęcie: Brtosz Krupa/ East News

Tarta z białą czekoladą

Składniki:

Ciasto:

250g mąki

50g cukru pudru

3 łyżki kakao

1 żółtko

szczypta soli

150g masła

Masa:

200g białej czekolady

150ml śmietanki 36%

30g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, wstaw na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni, następnie ściągnij papier i groch i piecz jeszcze 10-15 minut. Gotowy spód ostudź. Zagrzej śmietankę, zalej nią pokruszoną czekoladę i masło, wymieszaj. Na kakaowy spód wyłóż czekoladową masę. Włóż na 2 godziny do lodówki. Podawaj z sosem malinowym.

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym

Składniki:

70ml octu balsamicznego

2 łyżki miodu

2 łyżki brązowego cukru

250ml soku pomarańczowego

2 piersi z kaczki

sól, pieprz

1 pomarańcz

Przygotowanie:

Skórę kaczki natnij, obsyp solą i pieprzem, obsmaż na patelni zaczynając od strony skóry, a następnie przełóż do piekarnia o temperaturze 180 stopni na 15-20 minut, to zależy od tego jaki stopień wysmażenia mięsa najbardziej Ci odpowiada. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i miód, gdy cukier się skarmelizuje dodaj ocet, a po chwili sok. Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolitą konsystencję. Po upieczeniu, kaczkę podawaj z sosem i z cząstkami pomarańczy.

Zapiekanka ziemniaczana (Gratin Dauphinois)

Składniki:

1kg ziemniaków

250ml śmietanki 30%

3 ząbki czosnku

Świeży rozmaryn

Sól, pieprz

70g wędzonego boczku

70g sera np. gruyere

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w cienki plasterki lub zetrzyj ja na tarce, przełóż do rondla, wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz, czosnek i rozmaryn, wymieszaj i zagotuj. Zawartość garnka przełóż do naczynia żaroodpornego posyp startym serem i wcześniej pokrojonym i obsmażonym boczkiem, Piecz 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni.

Tarta tatin z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

175g mąki pszennej

75g masła

2 żółtka

40g cukru pudru

Farsz:

3 twarde jabłka

3 gruszki

4 łyżki masła

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnice dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier, wyrabiaj aż ciasto zlepi się w kulkę, a jeśli będzie „za suche”, możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Jabłka i gruszki obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsyp cukier, poczekaj aż zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaj masło, wymieszaj, do powstałego karmelu wrzuć owoce, gotuj je około 10-15 minut aż zmiękną. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka i gruszki z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem, jego brzegi zawiń do środka, tak by owoce i sos „nie uciekły”. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją tak, by na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami gruszkami na górze.

Przepisy Mikołaja Reja

Zapiekany ostrygi w sosie Vermouth

Składniki:

świeże ostrygi

szalotka

szpinak

czosnek

masło

bulka tarta

sól

Sos:

szkielet z 2 lub 3 ryb

skorupki dużych krewetek

białe wytrawne wino

Vermouth Noilly Prat

cebula biała i czerwona

śmietana 30% 1 l

curry

Przygotowanie:

Szpinak umyć, ublanszować, wyciskać z wody poczekać, w garnku smażyć ząbek czosnku w maśle klarowanym (nie spalić go!) zdjąć czosnek, wrzucić szpinak, mieszać z widelcem, posolić.

Sos: szkielety ryb , skorki z krewetek, trochę mięso z ryby wrzucać do garnka, posiekaną cebula i cebulę czerwoną, dodać białe wino i vermouth do poziomu, dodać curry z szafranem, zredukować do zera. Wlać śmietanę i zredukować do odpowiedniej konsystencji, przelać przez sitko.

Ostrygi otworzyć, w garnku zeszklić posiekaną szalotkę, wlać białe wino, gdy jest wrzątek wrzucić miąższ ostryg na 1minutę, a następnie zdjąć. W umytych muszlach po ostrygach dodać szpinak, na to ostrygi, wlać trochę sosu, posypać trochę bułki tartej, na blaszce rozsypać grubą sól, położyć ostrygi i włożyć do pieca na 3 do 5 minut.

Sałata z grzankami z kozim serem

Składniki:

mix kolorowych sałat

orzechy włoskie

kozi ser

bagietka

pomidory

czosnek

miód płynny

konfitura z fig

musztarda dijon

ocet z czerwonego wina

olej słonecznikowy

cytryna

sól

Przygotowanie:

Sałatę umyć i rozerwać, pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Sos vinaigrette: do szklanki dać 1,5 widelca musztardy dijon, dolać ocet z czerwonego wina, widelcem mieszać, powoli wlać olej mieszając nieustanie, musi być sos jednolity! Dodać octu, sól i cytrynę do własnego gustu. Bagietkę pokroić na kawałki 2,5 cm, pokroić ząbek czosnku i nacierać kawałki bagietki, posmarować odrobina konfitura z fig, ser pokroić na plastry 1,5 cm, położyć na bagietce, na serze dać odrobinkę płynnego miodu, ewentualnie wbić orzech włoski w serze, dać grzanki w piecu pod grillem pilnując, by się nie spaliły. Gdy ser się zarumienił, wyciągać. Sałatę mieszać z sosem vinaigrette, dać w ringu, posypać orzechami włoskimi, dać grzanki dookoła sałaty, a między grzankami ćwiartki pomidorów, zdjąć ring. Podawać z ciepłymi grzankami. Sałata zielona, sałata zielono-czerwona, może być jakaś inna kolorowa.

Zapiekana polędwica wołowa z puree kalafiorowy i warzywami chrupiacymi

Składniki:

polędwica wolowa 0,5 kg

ziemniaki

kalafior

śmietana 30%

masło

dwie cukinie

bakłażan

dwa pomidory

czarne oliwki

czosnek

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w drobna kostkę (bakłażan obrany z skóry, z cukinii wybierzemy skóre wraz z 0,5 cm miąższu, środki nie używamy, kostki wymieszamy od razu razem, by bakłażan nie zczerniał). Oliwki i czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek wrzucać cukinie, bakłażan, oliwki i czosnek, mieszać dosolić, doprawić ziołami prowansalskimi, po 2 do 3 minutach zdjąć z ognia, dodać kostki z pomidorów mieszać. Ziemniaki obrany i kalafior zagotujemy w wodzie osobno, kiedy będzie gotowe, należy wymieszać razem z widelcem czy ubijaczem z masłem i śmietaną, posolić, ewentualnie dodać małą szczyptę tartej gałki muszkatołowej. Polędwicy krótko obsmażymy z każdej strony w wysokiej temperaturze na patelni ze sporą ilością tłuszczu (masło sklarowaey albo masło z olejem) i dajemy do rozgrzanego pieca na 15 minut. Wyciagnąć, i pokroic na plastry o grubosci 2,5cm. Podawać.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości