Tarhun - gruziński napój z estragonu. Jak go przygotować?

Tarhun w szklance, obok cytryna i estragon
Tarhun - rosyjski zamiennik Coca-Coli. Jak go przygotować?
Źródło: Anton Starikov / 500px/Getty Images
Tarhun to napój o nietypowym smaku, ponieważ produkowany jest przede wszystkim z estragonu. Pochodzi z Gruzji, jednak dużą popularnością cieszy się w Rosji. Obecnie promowany jest jako zamiennik Coca-Coli. Sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Tarhun - co to za napój?

Tarhun to gazowany napój gruziński, który aromatyzowany jest przede wszystkim estragonem, ale również marzanką wonną. Jest to napój bezalkoholowy, a obecnie w Rosji propagowany jako zdrowszy zamiennik Coca-Coli. Popularność zyskał w okresie Związku Sowieckiego. Znakiem rozpoznawczym tarhunu jest jego zielony kolor.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Tarhun bywa również nazywany gruzińską lemoniadą. Początkowo przygotowywano go z połączenia ziołowych syropów z wodą gazowaną. Jego wynalazcą jest Mitrofan Lagidze. W Gruzji napój ten można znaleźć pod nazwą" "Natakhtari" lub "Zedazeni". Popularnością cieszy się również na Litwie oraz oczywiście w Rosji i na terenach byłych państw ZSRR. 

Tarhun - przepis krok po kroku

Składniki:

  • świeży estragon - 50 g,
    • woda gazowana - 1,5 l i 50 ml,
      • cytryny - 4 sztuki,
        • miód - 45 g.

          Sposób przygotowania:

          • Świeży estragon umyć i oczyścić z gałązek. Zalać wodą (50 ml) i zmiksować w blenderze. Całość przelać przez sitko i odcisnąć części rośliny, aby pozostał sam sok.
            • Miód rozpuścić w 200 ml wody gazowanej.
              • Cytryny umyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
                • Do pozostałej wody gazowane dodać wodę z miodem, sok z cytryny oraz sok z estragonu.
                  • Całość dokładnie wymieszać. Podawać z gałązkami estragonu i ewentualnymi kostkami lodu.

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło: obiadgotowy

                    Źródło zdjęcia głównego: Anton Starikov / 500px/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości