Tanio i zdrowo: babeczki, zupa z brokułem, tarta i pasztet

Istnieje fałszywe przeświadczenie, że zdrowe jedzenie musi być drogie. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej córka Jagoda udowodniły, że wcale nie musi tak być! Razem przygotowały: babeczki z jagodami, tartę z cukinią, wegetariański pasztet, zupę z brokułem oraz wywar warzywny.

WYWAR WARZYWNY - Koszt całkowity ok. 4,5 zł

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek ok. 80 gr

Ok. 650 g włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por) ok. 3 zł

2 ząbki czosnku ok. 50 gr

Sól do smaku

1 l wody

Przygotowanie:

W garnku na oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek.

Dorzucamy pokrojonego w plasterki całego pora, marchewkę, pietruszkę, selera oraz sól.

Całość dusimy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut.

Następnie zalewamy wodą i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.

Odstawiamy do przestygnięcia, a najlepiej na całą noc, razem z warzywami.

Następnie przecedzamy przez sito.

Wywar wykorzystujemy do zup, a z ugotowanych warzyw pieczemy pyszny pasztet!

ZUPA Z BROKUŁEM - Koszt całkowity ok. 16 zł

Składniki:

2 ząbki czosnku ok. 50 gr

Mały kawałek imbiru wielkości kciuka ok. 60 gr

3 łyżki oliwy z oliwek ok. 60 gr

Szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 czerwona papryka ramiro ok. 2 zł

1/2 brokuła ok. 2 zł

1 średnia marchewka ok. 50 gr

250 ml mleka kokosowego ok. 4,5 zł

250 ml wody

4 łyżki sosu sojowego ok. 70 gr

200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 3 zł

200 g ryżu basmati ok. 1,60 zł

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut aż wchłonie całą wodę.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku oraz obrany i starty na małej tarce imbir.

Podsmażamy chwilę ciągle mieszając i dorzucamy pokrojonego na małe różyczki brokuła, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, paprykę oraz fasolkę szparagową.

Warzywa zalewamy wodą i mlekiem kokosowym.

Dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę pieprzu cayenne i sos sojowy.

Gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa staną się al dente.

Do miseczek nakładamy ryż basmati i wlewamy gotową zupę.

W tym przepisie wykorzystujemy pół opakowania mleka kokosowego (takiego, które w składzie powinno mieć minimum 80 % kokosa i wodę, nic poza tym), które zostało nam z przepisu na zupę z soczewicą. Dzięki temu mamy zupełnie inny posiłek, a wykorzystujemy już napoczęty produkt.

PASZTET - Koszt całkowity ok. 4,5 zł

1 duża podłużna brytfanka

Składniki:

Warzywa z wywaru

200 g soczewicy zielonej ok. 1,5 zł

4 łyżki sosu sojowego ok. 80 gr

6 łyżek oliwy z oliwek ok. 1,2 gr

1 łyżka przyprawy ok. 50 gr

Do posypania formy zmielony len lub domowa starta czerstwa bułka

Przyprawa

1 łyżka oregano

6 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Soczewicę gotować w dwukrotnej ilości wody z sosem sojowym ok. 25 minut aż stanie się miękka i wchłonie prawie całą wodę.

Warzywa z wywaru miksujemy z ugotowaną soczewicą, ale niezbyt dokładnie.

Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawę i całość dokładnie mieszamy łyżką.

Formę do pieczenia smarujemy pozostałą oliwą i obsypujemy zmielonym lnem (wtedy mamy pasztet bezglutenowy) lub tradycyjnie startą, czerstwą bułką.

Do posmarowanej formy wylewamy pasztet.

Pieczemy w 180 stopniach góra/dół przez ok. 50 minut, a następnie przez kolejnych 10 na termoobiegu.

W kosztach nie podawałam ceny warzyw z włoszczyzny, bo po przygotowaniu wywaru zazwyczaj lądują one w śmieciach. Moja córka Karolina twierdzi, że to jeden z najlepszych pasztetów wegeteriańskich, jaki kiedykolwiek jadła.

TARTA Z CUKINIĄ - Koszt całkowity ok. 7 zł

Składniki:

Ciasto

100 g mąki orkiszowej ok. 1 zł

50 g pestek słonecznika ok. 60 gr

1 żółtko (np. to, które zostało po przygotowywaniu babeczek z jagodami) ok. 35 gr

Szczypta soli ok. 10 gr

3 łyżki oliwy z oliwek ok. 60 gr

Farsz

1 średnia cukinia ok. 1 zł

1/2 cebuli ok. 35 gr

2 jaja ok. 1,4 zł

70 g sera cheddar ok. 2,5 zł

Pieprz i sól do smaku ok. 30 gr

2 łyżki oliwy ok. 40 gr

Przygotowanie:

Pestki słonecznika mielimy.

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski.

Do mąki dodajemy pestki, żółtko, sól i 3 łyżki oliwy z oliwek.

Zagniatamy ciasto i wstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 30 minut.

Po wyciągnięciu z lodówki rozprowadzamy palcami ciasto po dnie formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni góra/dół termoobieg na 15 minut.

Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

Starty ser mieszamy z roztrzepanymi jajkami, drobno poszatkowaną cebulą oraz solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wylewamy jajka z serem, a górze układamy plastry cukinii.

Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Pieczemy w 180 stopniach od góry ok. 20 minut, aż tarta lekko się przyrumieni.

Gdy w przepisie mamy do wykorzystania tylko białko jaja (tak jak przy babeczkach z jagodami) zawsze pojawia się pytanie, co zrobić z żółtkami, żeby ich nie zmarnować. Żółtka świetnie nadają się do ciast kruchych. W przepisie na tartę z cukinią wykorzystaliśmy tylko jedno, ale dobrym pomysłem jest przygotowanie od razu podwójnej ilości ciasta, na dwie tarty. W ten sposób też oszczędzimy sobie trochę pracy. Szczelnie zamknięte ciasto możemy spokojnie przechować w lodówce przez 2-3 dni. Jednego dnia na obiad będziemy mogli przygotować tartę z cukinią, a kolejnego np. z bobem.

BABECZKI Z JAGODAMI - Koszt całkowity ok. 8 zł

Składniki:

100 g jagód

50 g migdałów bez skórki ok. 3,5 zł

100 g jasnej mąki orkiszowej ok. 1 zł

2 białka jaj ok. 70 gr (żółtka wykorzystamy do przygotowania ciasta na tartę z cukinią)

Szczypta soli ok. 10 gr

4 łyżki cukru trzcinowego ok.50 gr

100 g masła ok. 1,5 zł

2 łyżki miodu ok. 60 gr

Przygotowanie:

Białka ubijamy trzepaczką na sztywną pianę.

Migdały mielimy.

Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.

Mąkę przesiewamy przez sito do miski.

Dodajemy zmielone migdały, cukier, sól, rozpuszczone masło i miód.

Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka i jagody.

Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite białko, a jagody nie rozgniotły się.

Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła.

Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra/dół ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią.

Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. 

O ile się to oczywiście uda ;-)

Znowu nie podałam ceny jagód, bo te też znalazłyśmy w lesie. 100 g to naprawdę niewiele, a satysfakcja z własnoręcznie zebranych owoców jest ogromna.Brudne ręce najlepiej doczyścić… ROZGNIECIONYMI OWOCAMI CZERWONEJ LUB BIAŁEJ PORZECZKI!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"