Tanie dania z zielonego groszku

Potrawy przygotowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Darię Ładochę są naprawdę tanie, a ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Skorzystajcie z przepisów na sałatkę z buraka z groszkiem i miętą, pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą oraz burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym. Smacznego!

Sałatka z buraka z groszkiem i miętą

Składniki:

4 jajka

4 średnie buraki

1 duża czerwona cebula

1 łyżka octu cherry (można zastąpić go innym)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru brązowego

3 łyżki drobno posiekanej mięty

200 g groszku rozmrożonego

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Buraki wyszoruj i upiecz ze skórka w całości posypane solą oraz pieprzem. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Groszek zblanszuj w gorącej wodzie. Jajka ugotuj na półtwardo około 7 minut. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie z dodatkiem octu i cukru. Do miski włóż buraka, groszek oraz mięte. Dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą. Polej sałatę dressingiem, a na wierzchu ułóż ugotowane jajka.

Pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą

Składniki:

1 opakowanie groszku rozmrożonego

sok z 2 limonek

1 łyżeczka soli

pęczek kolendry

3 łyżki podprażonych pestek słonecznika

2 papryczki chilli

Przygotowanie:

Groszek zblanszuj w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę. 

Burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:

2 jajka

pęczek zielonej pietruszki

700 g rozmrożonego groszku

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

100 g mąki pszennej lub kukurydzianej

150 g bułki tartej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego

olej do smażenia

Sos:

300 g jogurtu naturalnego

szczypta soli

szczypta pieprzu

3 ogórki kiszone

2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

By przygotować sos, pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i koperkiem i wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Groszek zmiksuj z czosnkiem w blenderze na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą. Uformuj małe burgery i wstaw do lodówki na 2 godziny, by maksymalnie się chłodziły i stężały. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni lub 200 z termoobiegiem. Burgery obtocz w mące i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw je do piekarnika na 5 minut. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości