Przepisy kulinarne

Tani i smaczny obiad

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dobrze planować swoje tygodniowe menu, robić zakupy z listą zakupową, dzięki temu możemy zaoszczędzić - radzi kucharz Piotr Kucharski, który podpowiada, jak przygotować tani i samczny obiad dla rodziny. Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami, ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo, zapiekanka z kapusty włoskiej i zupa pomidorowa z chlebem i soczewica - to potrawy, które Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Lista zakupów:

1 opakowanie soczewicy zielonej

1 kg ryżu

2 puszki pomidorów

4 podudzia z kurczaka

300 g łososia

1 kg ziemniaków

2 marchewki

1 korzenie pietruszki

4 czerwone cebule

1 cebula

1 główka czosnku

1 główka włoskiej kapusty

0,5 kg pieczarek

2 pęczki pietruszki

1 pęczek dymki

1 kostka masła

0,5 litra mleka

4 jajka

Produkty potrzebne w domu:

oliwa z oliwek

3-4 kromki czerstwego pieczywa

suszona bazylia

suszony tymianek

pieprz i sól

ostra papryka w proszku

curry

biały pieprz

4 patyczki do szaszłyków

1 łyżka mąki pszennej

gałka muszkatołowa

Zupa pomidorowa z chlebem i soczewica

Składniki:

200 g soczewicy zielonej

oliwa z oliwek

200 g czerstwego chleba razowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów

3 łyżki posiekanej pietruszki

0,5 łyżeczki suszonej bazylii

2 litry wody

pieprz i sól

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć na 2-3 godziny. Następnie ugotować aż będzie miękka. Chleb pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać na patelni. Dodać chleb i usmażyć aż będzie złoty. Przełożyć do miseczki. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony drobno czosnek. Dodać soczewicę, pomidory, chleb, pietruszkę i bazylię. Gotować około 15 minut. W tym czasie zagotować wodę. Dodać pod koniec gotowania. Wymieszać wszystko razem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut.

Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami

Składniki:

4 podudzia z kurczaka

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 kg ziemniaków

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

3 czerwone cebule

1 łyżeczka suszonego tymianku

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso z podudzi oddzielić od kości, odciąć skórę i mięso pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i skropić oliwą z oliwek. Następnie nabić na cztery patyczki do szaszłyków. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze do pieczenia, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu ułożyć szaszłyki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 30-40 minut.

Ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo

Składniki:

300 g ryżu

50 g masła

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka curry

1 czerwona cebula

300 g łososia

4 jajka ugotowane na twardo

1 pęczek dymki

1 pęczek pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż przełożyć do garnka, zalać 700 ml wody. Dodać 0,5 łyżeczki soli. Zagotować, zdjąć pokrywkę i gotować około 15 minut. Wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odstawić aż ryż wchłonie całą wodę.

Podgrzać masło, oliwę i curry aż zacznie unosić się zapach przypraw. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażyć aż zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę łososia, smażyć przez chwilę. Następnie dodać ryż, pokrojone w ćwiartki jajka, posiekaną dymkę i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać drobno posiekaną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem.

Zapiekanka z kapusty włoskiej

Składniki:

1 główka włoskiej kapusty

2 łyżki masła

0,5 kg pieczarek

Beszamel:

2 łyżka masła

1 łyżka mąki

200-250 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól

biały pieprz

300 g ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na osiem części. Ugotować najlepiej na parze lub w osolonej wodzie aż będzie miękka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. W tym czasie w rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę i podsmażyć wszystko razem aż mąka zacznie nabierać złotego koloru. Dolać połowę mleka i wymieszać. Całość podgrzewać ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dolewać mleko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i wymieszać. Ugotowaną kapustę ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez około 20 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.

Odwiedź także serwis: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości