Jak przygotować piernikowe ciasto drożdżowe i piernik marchewkowy? To najlepiej wie Dorota Wdowińska-Rozbicka, która prowadzi blog Dorota Smakuje. Pani Dorota, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała świąteczne ciasta w nowej odsłonie. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie ciasta na Święta Boże Narodzenia! Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania
Ciasto:
50 dag mąki pszennej luksusowej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 dag drożdży
225-250 ml ciepłej wody
Sos:
4 łyżki cukru
4 łyżeczki przyprawy do pierników
6 łyżek oleju
przyprawa korzenna do piernika
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko. Do miseczki wrzucamy olej, cukier, przyprawę piernikową i mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Smarujemy wierzch ciasta. Ciasto kroimy na 12 kwadratów, a każdy z nich na pół (ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układamy jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy 45min w 180st.
Choinka drożdżowa makowa
Ciasto:
20 dag mąki pszennej jasnej
30 dag mąki pełnoziarnistej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 dag drożdży
225-250 ml ciepłej wody
Nadzienie:
1 szkl. masy makowej
aromat migdałowy
miód do smaku
lukier biały
perełki, gwiazdki cukrowe
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko. Masę makową przyprawiamy miodem i aromatem migdałowym. Smarujemy wierzch ciasta. Zwijamy, jak roladę i kroimy w plastry. Ślimaczki z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt choinki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy 45 min. w 180st. Dekorujemy lukrem i ozdobami.
Piernik marchewkowy
Składniki:
2 szkl. mąki luksusowej
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szk.l oleju
2 szkl. startej na tarce o grubych oczkach marchewki (ok 3 szt.)
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy włoskie do dekoracji
Polewa czekoladowa do ciasta:
100g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać drobno i rozpuścić mieszając ze śmietaną. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla- mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, startą marchewkę i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki (30x10cm). Pieczemy ok 60 min w 180 st. (do suchego patyczka). Kiedy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową i orzechami.
Babeczki renifery Rudolfy
Składniki:
250 g mąki – pszenna pełne ziarno 3 Zboża (pszenica, orkisz, żyto)
1 szkl. cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju roślinnego
2 jajka
papierowe foremki do muffinek
dekoracja:
płatki migdałów
suszona żurawina
precelki
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem, mieszamy krótko i niedokładnie. Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st. Studzimy. Babeczki polewamy polewą czekoladową. Precelki przepoławiamy i robimy z nich rogi reniferów. Z płatków migdałowych robimy oczy a z suszonej żurawiny nos.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"